Bulharští socialisté pošilhávají po moci

Rosen Plevneliev

Rosen Plevneliev Zdroj: reuters

Bulharským socialistům (BSP) se navzdory volební prohře podařilo na zasedání nového parlamentu prosadit svého kandidáta do čela zákonodárného sboru. Stal se jím exministr vnitra Mihail Mikov. Nadále však zůstává otázkou, jestli se druhé nejsilnější straně povede také v jednání o složení vlády. Prezident Rosen Plevneliev chce zahájit oficiální rozhovory ve čtvrtek.

„Pojďme najít řešení krize, neprohlubujme ji. Máme činný parlament a já doufám, že brzy vznikne kabinet, aby převzal zodpovědnost. Kabinet schopných lidí s jasným programem,“ řekl včera Plevneliev. Nejdřív musí dát šanci vítězné, ale izolované straně, tedy Občanům za evropský rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova.

Podle analytiků je však mnohem pravděpodobnější, že kabinet sestaví až BSP. Socialistům a jejich spojencům z Hnutí za práva a svobody (DPS) chybí k většině jediné křeslo. Stačil by jim tedy přeběhlík od nacionalistické Ataky či z GERB. „Jsem přesvědčen o tom, že vládu sestavíte,“ řekl rivalům Borisov s tím, že jeho strana bude nápomocná při schvalování nutných opatření. Podotkl ale, že svůj kabinet představí i bez potřebné podpory, aby ukázal, jací odborníci by v něm zasedli.

Socialisté rovněž plánují vládu expertů. V pondělí přišli s programem, jenž má řešit problémy země. Slibují úlevu nízkopříjmovým skupinám i pomoc podnikatelům, kteří prý získají snazší přístup k úvěrům.

„Potřebujeme urychlená opatření týkající se cen elektřiny a zdravotní péče. Byznys potřebuje závan čerstvého vzduchu a musíme se podívat na to, co udělat pro tvorbu pracovních míst,“ zdůraznil lídr partaje Sergej Stanišev. Neuvedl však, jak hodlá své záměry financovat.

Všichni mezitím čekají na to, jak se k jednání postaví Ataka. Její šéf Volen Siderov uvedl, že národovci nepodpoří žádnou vládu. „Staneme se vaší noční můrou, jelikož budeme bránit jakémukoli politickému jednání,“ vzkázal ostatním lídrům.

Bulhaři zvolili pat. Krize země se jen prohloubila