Bundesbank: Německo by prudký pokles neměl postihnout

Německo, průmysl - ilustrační

Německo, průmysl - ilustrační Zdroj: carat-deutschland.de

Německo by se mělo v příštích měsících vyhnout prudkému hospodářskému poklesu navzdory dluhové krizi v eurozóně a slabosti světové ekonomiky. Uvedla to německá centrální banka Bundesbank ve své pravidelné měsíční zprávě.

Řada odborníků předpokládá, že německá ekonomika vykáže minimálně v jednom čtvrtletí pokles kvůli slábnoucí poptávce po exportu. Některá odvětví německé ekonomiky však podle agentury Reuters prokazují překvapivou odolnost.

„Stavební sektor stále vypadá velmi silně,“ uvedla Bundesbank. „Totéž platí pro soukromou spotřebu, která je nadále podporována příznivými podmínkami na trhu práce,“ dodala. Zlepšení některých ekonomických ukazatelů podle banky naznačuje, že hospodářský útlum by mohl být pouze mírný.

Banka již nicméně tento měsíc snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok na 0,6 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta. Růstovou prognózu pro letošní rok zhoršila pouze nepatrně na rovná tři procenta z dřívějších 3,1 procenta.

Vývoj růstu HDP v Německu

Vývoj růstu HDP v NěmeckuVývoj růstu HDP v Německu | indexmundi.comZdroj: indexmundi.com

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. Německá ekonomika loni díky silnému vývozu vzrostla o 3,6 procenta. Předloni se německý HDP propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války.