Bundesbanka varovala EU před přeměnou v "transferovou unii"

BundesBank

BundesBank

Německá centrální banka Deutsche Bundesbank důrazně varovala před přeměnou Evropské unie v "transferovou unii" a upozornila, že červencová dohoda ze summitu eurozóny jde právě tímto směrem. Dohoda z 21. července sníží pobídky vlád k vedení zdravých rozpočtů a oslabí disciplínu, uvedla Bundesbanka v dnešní měsíční zprávě.

Červencová dohoda, která umožňuje Evropskému fondu finanční stability kupovat na sekundárním trhu státní dluhopisy, míří podle Bundesbanky k transferové unii, v níž by finančně zdravé státy trvale financovaly ostatní. „Poslední dohoda znamená další velký krok směrem ke společné odpovědnosti za závazky a ke snížení disciplíny prostřednictvím kapitálových trhů,“ uvedla banka.

Bundesbanka uvedla, že schválené kroky snižují motivaci zemí, které dostávají finanční pomoc, k ekonomickým reformám a co nejrychlejšímu ozdravení státních financí. „Pobídky k náležité fiskální politice se rovněž dál snižují kvůli nákupům (dluhopisů) na trhu,“ dodala. Prezident Bundesbanky Jens Weidmann byl tento měsíc jedním ze čtyř členů rady Evropské centrální banky, kteří se postavili proti tomu, aby ECB začala nakupovat španělské a italské dluhopisy. Podle červencové dohody eurozóny by ECB měl v těchto nákupech nahradit záchranný fond eurozóny.

Minulý týden se francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová dohodli na dalších integračních krocích včetně vytvoření „ekonomické vlády“, které směřují eurozónu k fiskální unii. V Německu však vládne velký odpor veřejnosti vůči krokům, které by Němce nutily platit duhy jiných zemí.

Bundesbanka je hlasitým odpůrcem vnější podpory zemím eurozóny v čele s Řeckem, které upadly do dluhové krize, a její kritika záchranných snah EU v dnešní zprávě je zatím nejostřejší. Jednotlivé země by primárně měly dopady své nedisciplinované fiskální politiky nést samy a jejich důsledky by se neměly rozdělovat na ostatní členy měnové unie ani by se nemělo směřovat k transferové unii, uvedla banka.