Bundestag schválil navýšení záchranného valu

Angela Merkelová v Bundestagu

Angela Merkelová v Bundestagu Zdroj: CTK

Němečtí poslanci ve čtvrtek dopoledne odsouhlasili navýšení EFSF, takzvaného záchranného evropského valu, který má poskytovat peníze zadluženým státům jako je Řecko, Portugalsko nebo Irsko. Pro hlasovalo 523 přítomných zákonodárců, proti bylo 85, tři se zdrželi hlasování. Nyní se pozornost obrací na Slovensko, jehož parlament má hlasovat o nových pravomocích fondu nejdříve v říjnu.

Němci do Evropského fondu finanční stability (EFSF) přispívají nejvíc ze všech zemí měnové unie – 211 miliard eur. Souhlas s jeho navýšením musí ještě dát horní komora parlamentu, která tak má učinit v pátek.

Že němečtí poslanci navýšení záchranného fondu schválí se všeobecně předpokládalo, jelikož podporu přislíbili opoziční socialisté a Zelení. Přesto trhy vyčkávaly výsledek s napjatým očekáváním. Německá média spekulovala především o tom, jak budou hlasovat členové vládní koalice Angely Merkelové. V pravicovém táboře CDU/CSU a FDP je totiž skupina rebelů, kteří další pomoc zadluženým státům odmítají.

Angela Merkelová ale nakonec může oslavovat: navýšení eurovalu se podařilo schválit takzvanou „kancléřskou většinou“. K té je potřeba nejméně 311 ze 620 členů Bundestagu. Pro ale nyní hlasovalo 315 poslanců, což znamená, že by eurofond prošel i bez podpory opozice.

Celkové finanční garance v záchranném fondu mají být podle červencové dohody představitelů eurozóny zvýšeny na 780 miliard eur (19 bilionů Kč), aby fond mohl poskytovat půjčky v původně zamýšleném objemu 440 miliard eur (10,8 bilionu Kč). Zároveň má EFSF získat některé nové pravomoci.

Německo je jako největší ekonomika eurozóny i největším přispěvatelem do EFSF. Podíl jeho garancí má vzrůst ze současných 123 miliard eur na 211 miliard. To se však nelíbí většině německé veřejnosti, kde roste neochota pomáhat státům, které se do dluhových problémů dostaly svou neuváženou fiskální politikou.

Ze 17 členských zemí eurozóny jich rozšíření záchranného fondu schválilo už deset. Tento týden se ještě čeká rozhodnutí rakouského parlamentu.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.