Bývalý moskevský starosta vypovídal v korupčním skandálu

Jurij Lužkov

Jurij Lužkov Zdroj: czech.ruvr.ru

Jurij Lužkov se donedávna chlubil, že během jeho osmnáctileté éry starostování ruské metropoli nebyl ani jeden moskevský úředník stíhán kvůli korupci. Nyní musí sám vypovídat v kauze Banky Moskvy, ve které jde o miliardy rublů. Panuje podezření, že skončily na kontu Lužkovovy manželky, podnikatelky a nejbohatší Rusky Jeleny Baturinové. Vyhozený starosta, ze kterého se stal kritik Kremlu, považuje případ za politicky motivovaný.

Podezřelá transakce se datuje do roku 2009. Město tehdy pod vedením Lužkova koupilo akcie Banky Moskvy. Většina z částky na tento nákup – zhruba 13 miliard rublů – dostala podezřelá firma Premier Estate jako půjčku na pořízení pozemků, patřících společnosti Baturinové. Žalobci tvrdí, že byly prodány za třikrát vyšší cenu, než odpovídá realitě. Bývalý šéf banky z Ruska utekl.

Lužkovův právník zdůrazňuje, že jeho klient vystupuje jako svědek. „Není to Lužkovova kauza, je to případ Banky Moskvy, jak by mohl být obviněný?“ řekl novinářům s tím, že Lužkov je v dobré náladě.

Exstarosta často pobývá v zahraničí, před pár dny se ale vrátil do Moskvy. Na ministerstvu vnitra včera strávil čtyři hodiny. Policie by si chtěla promluvit i s jeho ženou, ta ale zůstala v cizině. Proslýchá se, že jí manžel cestu domů zakázal. Žaloba tvrdí, že pokud se příště nedostaví k výslechu, požádá o pomoc Interpol.

Pronásledují nás jako za Stalina, říká Baturinová

Všeobecně se má za to, že Baturinová svůj majetek, odhadovaný na více než miliardu dolarů, získala díky nadhodnoceným zakázkám od města, které jí byly přiděleny bez výběrového řízení. Kariéra mocného a velikášského šéfa Moskvy skončila před rokem. Prezident Dmitrij Medveděv ho tehdy sesadil „pro ztrátu důvěry“. Až nyní se hovoří o neschopnosti s „bezmezné korupci.“

Lužkov se na konci října do Medveděva tvrdě pustil, prohlásil, že se chová jako diktátor. Dodal, že i když Západ považuje Medveděva za většího demokrata než premiéra Vladimira Putina, je to ve skutečnosti naopak. Baturinová nedávno pronesla, že výzvy k výslechům manželů se podezřele časově kryjí s kritickými poznámkami Lužkova. Dodala, že pronásledování její rodiny připomíná stalinistické období.