Byznysu Mečiarovy rodiny se příliš nedaří

Mečiar na republikovém představenstvu mimoparlamentní strany LS-HZDS v roce 2010

Mečiar na republikovém představenstvu mimoparlamentní strany LS-HZDS v roce 2010 Zdroj: ctk

Po odchodu několikanásobného slovenského premiéra Vladimíra Mečiara z politiky měl on a jeho rodina velké podnikatelské plány. Naposledy plánovali otevřít pálenici. Ta však nevydestilovala ani kapku alkoholu a projekt – stejně jako další z dílny mečiarovců – uvízl na mrtvém bodě.

V obci Dolná Poruba poblíž Trenčianskych Teplic loni vyrostl nový lihovar. Obklopen švestkovými a jablečnými sady měl vyrábět ovocné destiláty. Autorem projektu byla společnost MGTA. Tu ovládá Mečiarova manželka Margita a společnost MMM, jež patří dětem expremiéra – Magdě a Vladimírovi. „Vyrábět chceme už toto léto,“ sliboval na jaře v slovenských Hospodářských novinách Ján Gálik, manžel Mečiarovy dcery Magdy.

Ačkoli už společnost jednala o rozvozech svých destilátů v obchodních sítích, projekt skončil fiaskem. Dosud se neprodala žádná lahev Mečiarova alkoholu a nic ani nenasvědčuje tomu, že by měla výroba začít. Ján Gálik, který je spolujednatelem společnosti, si odpověď na otázku, proč z pálení sešlo, nechává pro sebe.

Zdá se tak, že na bodě mrazu uvázl další z podniků známé rodiny. Syn Vladimír mladší kdysi sliboval mimo jiné rekonstrukci Léčebného domu Lipa v Trenčianských Teplicích. Nikdy se tak nestalo a opuštěná budova s bohatou historii doposud chátrá. Stejně jako sousedící zařízení Salvator, jež je rovněž ve vlastnictví mečiarovců.

Jediným podnikem, který pod taktovkou rodiny Mečiarovců funguje úspěšně, je tak Park Hotel na Baračce v Trenčianských Teplicích. Zkušenosti z ostatních podnikatelských výbojů však už i v případě tohoto zavedeného luxusního hotelu vedou rodinu spíše ke zdrženlivosti. Jeho vedení v čele s Jánem Gálikem prý nemá žádné nové plány. A má-li, pak prý o nich nehodlá mluvit.