Cameron: Budeme dále škrtat, pomůže to všem

David Cameron

David Cameron Zdroj: reuters

Britský premiér David Cameron vyrazil na sjezd toryů se třemi velkými úkoly. Snažil se přesvědčit Brity, že jeho vláda má recept na hospodářské problémy, jeho strana není uskupením pro bohaté a on sám je lepším lídrem partaje, než by byl londýnský starosta Boris Johnson. Rázně utnout spekulace o dosazení předáka metropole do čela strany se mu ale nepodařilo.

Británie čelí „hodině zúčtování“, řekl předseda vlády v závěru konference. Připustil, že hospodářské zotavování trvá déle, než se čekalo. Opozice ale prý alternativu nenabízí. „Labouristé jsou stranou jediného pojmu – většího půjčování,“ prohlásil. Konzervativci podle něj naopak dále půjdou cestou škrtů.

Ve velmi osobním projevu se pak Cameron snažil zbavit image politika odcizeného starostem lidí a torye nálepky strany pro horních deset tisíc. Úsporná opatření se podle něj z dlouhodobého hlediska vyplatí všem. „Konzervativní metody nejsou dobré jen pro silné a úspěšné, jsou i nejlepší cestou, jak pomoci chudým, slabým a zranitelným,“ uvedl.

Jenže v očích mnoha Britů i některých konzervativců v přesvědčivosti zaostává za šéfem Londýna, jehož oblibu ještě zvedla nedávná olympiáda. Podle průzkumu nedělníku The Observer o Johnsonovi příznivě smýšlí 51 procent tázaných, s Cameronem je jich spokojeno 29 procent.

Přestože starosta Johnson na sjezdu zdůraznil loajalitu k premiérovi, někteří analytici v něm vidí budoucího předsedu strany. „Premiér jde proti síle přírody, již nemůže nic zastavit. Boris má jediné dilema – kdy zahájí svůj puč,“ míní politický komentátor listu The Independent Matthew Norman.

Na sjezdu se hodně hovořilo i o stále problematičtější spolupráci s partají , partnerské strany dělí zejména názory na úroveň zdanění. Někteří konzervativci jsou unaveni neustálým jednáním o kompromisech, jiní se však bojí nestability menšinové vlády. Spíše než o vypovězení stávající koaliční smlouvy se tak hovoří o tom, že by se jí strana měla vyhnout v budoucnu.