Cameron: Skotská nezávislost bude bolestivý rozvod

David Cameron

David Cameron Zdroj: ctk

Skotská nezávislost bude velmi bolestivá a jednou provždy rozdělí dosavadní společnou cestu Spojeného království. V emotivním projevu před čtvrtečním referendem o skotské nezávislosti to dnes prohlásil britský premiér David Cameron. Skoty opakovaně vyzval, aby hlasovali proti odtržení, za což jim slíbil více pravomocí.

„Pokud Skotsko řekne ano, Spojené království se rozdělí a my navždy půjdeme rozdílnými cestami,“ zdůraznil Cameron, který v projevu nijak neskrýval své pohnutí. Odtržení od Skotska podle něj bude „bolestivý rozvod“.

Premiér naléhavě vyzval Skoty, aby si volbu důkladně rozmysleli, neboť ovlivní jejich životy i životy jejich dětí, a aby se neuchýlili k podpoře nezávislosti jen kvůli nesympatiím vůči němu či jeho vládě.

Jsme čtyři národy v jedné zemi,

„Jsme čtyři národy v jedné zemi,“ řekl Cameron. Právě spojení Skotska, Walesu, Severního Irska a Anglie činí Spojené království „úžasným“. „Prosím, nerozbíjejte tuto rodinu,“ žádal.

Podle britského premiéra Skotové dosáhnou svých cílů rychleji, pokud zůstanou s Londýnem. V takovém případě Cameron Skotům slíbil rychlé rozšíření jejich dosavadních pravomocí.