Carnajevův stav se prý zlepšuje, stále ale nemůže mluvit

Džochar Carnajev

Džochar Carnajev Zdroj: ctk

Zdravotní stav zadrženého Džochara Carnajeva je podle bostonských policistů vážný, ale postupně se zlepšuje. Televizní stanici Fox News to dnes řekl Ed Davis z bostonské policie. Vyšetřovatelé podle něj mají podezření, že Carnajev se svým starším bratrem Tamerlanem plánoval po bostonském atentátu i další teroristické útoky.

Davis televizi řekl, že Carnajev stále ještě nemůže hovořit, ale jeho stav se údajně zlepšuje. Muž je ve stabilizovaném stavu, lékaři mu podávají sedativa. Pacient dýchá s pomocí zavedené trubice. Nemocniční pokoj střeží posílená jednotka bostonských policistů. Zprávy o tom, zda bude i po uzdravení Carnajev moci mluvit, se různí. Jistotu podle některých zpráv nemají ani lékaři.

Bostonský starosta Tom Menino dnes řekl, že úřady by také Carnajeva kvůli jeho zraněním nikdy vyslechnout nemusely. „Nevíme, jestli vůbec někdy budeme schopni ho vyslechnout,“ řekl televizní stanici ABC bez dalších podrobností.

Tajné služby horečně hledají v databázích

Americké tajné služby mezitím horečně procházejí databáze ministerstva zahraničí, celní a pohraniční služby, ministerstva vnitřní bezpečnosti a FBI ve snaze najít alespoň zmínku o některém z bratrů Carnajevových.

„Prohlížíme prakticky všechno, co máme,“ řekl listu The Washington Post poslanec Adam Schiff, který je členem výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb. „Snažíme se zjistit, zda jsme něco nepřehlédli včetně kontaktů do zahraničí,“ řekl poslanec. Vyšetřovatelé podle něj rovněž vyslýchají členy rodiny Carnajevových, a to v USA i v zahraničí.

Davis televizi Fox News řekl, že existuje podezření o dalších útocích, které měli atentátníci v plánu. Nasvědčuje tomu prý mimo jiné množství trhavin, které policisté při dopadení Džochara Carnajeva našli.

Spor o mimořádné postupy při výslechu

Na výslech Džochara Carnajeva se připravuje elitní tým amerických vyšetřovatelů. Podle listu Newsday se ale kauza mezitím stala předmětem právních sporů, zda závažnost případu opravňuje vyšetřovatele k použití mimořádných postupů.

Centrem sporu je takzvané „Miranda warning“, tedy povinné policejní upozornění vyšetřovaného na jeho ústavní práva. Název je odvozen od precedentní kauzy Miranda versus stát Arizona z roku 1966. Pravidlo vyšetřovatelům ukládá, aby zadrženého před výslechem upozornili na jeho právo nevypovídat a využít služeb advokáta. Pokud to policie neudělá, nemůže být výpověď vyslýchaného použita v procesu.

Informace chtějí bez odkladů

Oprávněný veřejný zájem daný naléhavosti případu ale dává policistům právo na výjimku, a právě ta je nyní v kauze Džochara Carnajeva předmětem právních debat. Carmen Ortizová, státní zástupkyně USA pro stát Massachusetts, chce výjimky využít, aby bez zbytečných odkladů získala informace o případných Carnajevových komplicích či inspirátorech bostonského útoku. Řada respektovaných právních expertů ale s takovým postupem nesouhlasí.

Nejzávažnější obvinění, kterému může Carnajev čelit, je užití zbraně hromadného ničení k zabití lidí. Pokud by byl shledán vinným, hrozil by mu trest smrti. Protože jde o federální zločin, byla by taková hrozba reálná. Zatímco federální zákon uložení trestu smrti umožňuje, massachusettský trestní kodex absolutní trest nepřipouští.