Část eurozóny žádá přísný dohled nad Řeckem

Některé země eurozóny požadují, aby pracovní skupina Evropské komise (EK) k Řecku dostala zvláštní pravomoci a mohla na Řecko přísněji dohlížet. Skupina by měla sledovat privatizaci státního majetku a postarala by se také o přeměnu řecké státní správy. Část zemí eurozóny ale radikální návrh odmítla, neboť jej považuje za formu kolonialismu.

„Je to pomoc zvenčí,“ řekl jeden ze zdrojů agentury Reuters, který podporuje myšlenku, aby pracovní skupina EK mohla „převzít některé suverénní funkce státu“, a „uvedla tak stroj do chodu“. V praxi by tomohlo vypadalo tak, že komise by v Řecku rozmístila stovky technických expertů a pověřila je, aby zemi spravovali.

Požadavek části členů eurozóny tak jen podtrhuje rostoucí snahu zabránit Řecku, aby si dělalo, co chce. Někteří členové eurozóny jsou podle zdrojů dokonce připraveni jít až tak daleko, že by Řecko připravili o část státní suverenity.

Lídři eurozóny se o víkendu sejdou na summitu Evropské unie, kde se bude jednat o pomoci Řecku. Zpřísnění dohledu nad Řeckem přitom na seznamu projednávaných bodů figuruje hodně vysoko. Jeden z činitelů agentuře řekl, že myšlenka přísnějšího dohledu má širokou podporu. Atény totiž ve slíbené restrukturalizaci státní správy neudělaly takový pokrok, jaký slíbily před přijetím mezinárodní finanční pomoci.