Část ukrajinských poslanců chce zvrátit status východní Ukrajiny

Poslanci ukrajinského parlamentu

Poslanci ukrajinského parlamentu Zdroj: ctk

Část ukrajinských poslanců zpochybnila úterní hlasování o zákonu, jenž umožňuje zvláštní správní režim pro východ Ukrajinu včetně používání ruštiny. Zákon byl schválen na neveřejné schůzi, které napadli poslanci za stranu Vlast expremiérky Julie Tymošenkové a další zákonodárci.

Nejvyšší rada, tedy jednokomorový ukrajinský parlament, schválila zákon předpokládající nový tříletý režim v oblastech ovládaných na východě země proruskými separatisty. Základem mají být nové komunální volby plánované na 7. prosince. Zvolení zákonodárci nesmějí být ze svých funkcí uvolněni a budou moci využívat poměrně rozsáhlých pravomocí, mezi nimiž je i vytváření dobrovolnických lidových milicí. Zákon povoluje využívání ruštiny v oblastech kontrolovaných separatisty.

Část poslanců podala návrh, aby byl zákon prohlášen za neplatný, protože při jeho schvalování byla údajně porušena platná pravidla hlasování. Kvůli jeho tajnosti byla použita elektronická hlasovací zařízení. Protože není jasné, jak který poslanec hlasoval, byla věrohodnost hlasování zpochybněna, argumentují poslanci.

Na schválení zvláštního statusu východní Ukrajiny reagovala pozitivně i Moskva. Jde o „krok správným směrem“, řekla předsedkyně Rady federace, horní komory ruského parlamentu, Valentina Matvijenková v rozhovoru pro dnešní vydání deníku Rossijskaja Gazeta.