Castro vyzval Obamu ke zmírnění protikubánského embarga

Raúl Castro

Raúl Castro Zdroj: ctk

Kubánský prezident Raúl Castro vyzval amerického prezidenta Baracka Obamu, aby využil svých pravomocí ke zmírnění desítky let trvajícího embarga vůči Havaně. Na summitu latinskoamerických a karibských států v Kostarice zároveň upozornil, že Kuba při jednáních s USA nepřipustí žádný tlak, který by se týkal jejích vnitřních záležitostí.

Castro uvedl, že by měl Obama rozšířit kroky ke zmírnění embarga, jako byly ty, které se týkaly telekomunikací, na zbytek kubánské ekonomiky. Podotkl přitom, že si je vědom toho, že úplné ukončení embarga „bude dlouhá a těžká cesta“.

„Hlavní problém nebyl vyřešen. Hospodářské, obchodní a finanční embargo, které způsobilo obrovské škody lidem a ekonomice a které představuje porušení mezinárodního práva, musí skončit,“ zdůraznil Castro v projevu na vrcholné schůzce v kostarické metropoli San José.

Obama v polovině loňského prosince oznámil zahájení nové kapitoly v americko-kubánských vztazích, které byly poznamenány nepřátelstvím od nástupu kubánských komunistů k moci v roce 1959. Zdůvodnil to tím, že dosavadní konfrontační politika nepřinesla z amerického pohledu kýžené výsledky, navíc je podle něj překonaná. Zároveň sdělil, že Spojené státy znovu otevřou na Kubě velvyslanectví.