Čech vnikl do domu exprezidenta USA, ochranka si ho všimla až za hodinu

Bývalý americký prezident George H. W. Bush

Bývalý americký prezident George H. W. Bush Zdroj: CC BY 2.0: AJ Guel; Wikimedia

Další chyby Tajné služby Spojených států, která střeží amerického prezidenta a další politiky, odhalila obsáhlá zpráva výboru Sněmovny reprezentantů. Jedním z nově zveřejněných incidentů je i čin nejmenovaného českého občana. Loni na jaře nepozorovaně vnikl do domu exprezidenta George H.W. Bushe a ochrance trvalo téměř hodinu, než to zjistila.

Nedávno vydaná zpráva shrnula na 438 stranách výsledky ročního vyšetřování činnosti Tajné služby. V souvislosti s nevítanou českou návštěvou u Bushů připomíná již známý případ táhnoucí se opravy nefungujícího alarmu v exprezidentově rezidenci.

Službě trvalo přes rok, přesně od září 2013 do konce loňského roku, než její lidé dali bezpečností systém do pořádku. „V důsledku toho na jaře 2014 český občan s prošlým vízem pronikl do nemovitosti a zůstal tam bez povšimnutí skoro hodinu,“ popisuje materiál Výboru pro dohled a vládní reformu dosud neznámé selhání této federální agentury.

Navíc podle serveru Thenewstelegraph.com interní šetření incidentu ukázalo, že v lokalitě se nacházelo několik ozbrojených strážců. Bushovi žijí v texaském Houstonu ve čtvrti West Oaks. Dnes 91letý George H. W. Bush byl prezidentem USA v letech 1989 až 1993.

Bližší podrobnosti o záměrech nejmenovaného Čecha dokument nezveřejnil a české ministerstvo zahraničí o něm nic neví. „Pokud se český občan, který má v zahraničí jakékoli problémy, sám neobrátí na ambasádu, tak ta se o jeho potížích nedoví,“ sdělila mluvčí MZV Irena Valentová.

Agentura v krizi

Rozsáhlá zpráva, která Tajnou službu nazvala „agenturou v krizi“, odhalila, že za posledních deset let bylo celkem 143 průniků či pokusů o ně do střežených objektů. Kromě zmíněné „návštěvy“ českého občana v Bushově domě z dosud nezveřejněných afér popsala třeba kauzu čtyř lidí, kteří si šli zarybařit k rybníku na pozemku viceprezidenta Joa Bidena. Všimli si jich až sousedé, kteří zavolali ochranku.

Mezi nově odhalené bezpečnostních incidenty patří také jeden z loňského září, kdy člověk, který se vydával za demokratického kongresmana Donalda Paynea, prošel při slavnostní večeři ve Washingtonu kolem roztržitého agenta a podařilo se mu promluvit přímo s prezidentem Barackem Obamou. O jeho přímém kontaktu s hlavou státu se původně nevědělo.

„Tajná služba je v krizi a situace se nelepší, ale zhoršuje. Myslím, že prezident je v ohrožení a měl by se do řešení problému osobně zapojit. Opravdu se obávám o jeho bezpečnost,“ prohlásil v amerických médiích předseda výboru, republikánský kongresman Jason Chaffetz.

Nízká morálka

Podle zprávy jsou příčinou špatného stavu agentury významné škrty z roku 2011. Kongres schválil pro Tajnou službu o 165 milionů dolarů méně na roky 2011 až 2013, než požadoval Obama.

Morálka v útvaru je podle materiálu kriticky nízká a přispívá k ohromným ztrátám v počtu personálu. Snižování stavu je také přičítáno systematicky špatnému hospodaření a neefektivním náboru. Loni v září ve službě pracovalo 6367 zaměstnanců na plný úvazek a o rok později to bylo jen 6315 lidí, což je nejméně za posledních deset let.

Skandály Obamovy ochranky
Tajná služba spadá pod ministerstvo vnitřní bezpečnosti. Vznikla v roce 1865, má za úkol ochraňovat prezidenta a členy jeho rodiny, viceprezidenta s rodinou, kandidáty na prezidenta, bývalé hlavy státu a další vysoké vládní činitele s jejich rodinami.
Útvar v minulosti čelil řadě skandálů, kvůli nimž loni v říjnu rezignovala jeho šéfka Julia Piersonová. Například ochranka prezidenta Baracka Obamy si během jeho zahraničních cest objednávala prostitutky nebo loni v září bývalý americký voják Omar Gonzales přelezl plot u Bílého domu a pronikl několik desítek metrů do interiéru sídla, než jej ochranka zadržela.
Skandály se ovšem dějí i za nového ředitele Josepha Clancyho. V březnu se nabourali dva členové služby autem do zábran u Bílého domu, když se vraceli z noční pitky. Nejnovější případ se týká příslušníka Obamovy ochranky Lee Moora, který byl obviněn z nabízení sexu nezletilé dívce. Moore v Bílém domě kontroloval doklady návštěvníků a psaním s dívkou si krátil službu. Skandál odhalil tajný policista, který se za dívku pouze vydával.