Čechy přilákal boom ruské farmacie

farmaceutický průmysl

farmaceutický průmysl Zdroj: profimedia.cz

Modernizace ruského farmaceutického průmyslu se stala hitem českých projektových a inženýrských firem. Nejviditelnější je příklad společnosti Favea, kterou před necelými dvaceti lety založila skupina českých farmaceutických technologů. Favea už v Rusku postavila kolem čtyř desítek nových farmaceutických výrobních závodů. „Celková hodnota realizovaných projektů převyšuje pět miliard korun,“ upřesnil pro deník E15 David Klinger, výkonný ředitel společnosti.

Favea se podobně jako další české firmy zaměřuje na výstavbu či rekonstrukci farmaceutických objektů a dodávky zařízení pro výrobu léků. „Novým trendem je budování vědeckovýzkumných center,“ dodává Klinger.

Ke klíčovým zakázkám patří výstavba centra pro vývoj inovačních léků pro Kazaňskou univerzitu, dalšími projekty jsou výroba gelů v Nižním Novgorodě, výroba onkologických léků a laboratoř kontroly kvality v Ufě nebo také výroba tablet a kapslí v Novokuzněcku.

„Rusko má kolem čtyř set farmaceutických výrobních závodů a desítky tisíc nemocnic, které potřebují kompletní modernizaci. To je obrovský trh a velká příležitost,“ zdůrazňuje Klinger. Ruská vláda na tomto odvětví nešetří, chce zajistit soběstačnost země hlavně v produkci antibiotik, léků proti rakovině a dalších důležitých léčiv. Klinger tamní situaci srovnává s obdobnou modernizací v Česku v devadesátých letech minulého století.

Dalšími českými inženýrskými firmami, které se zaháčkovaly v Rusku, jsou pražská Lab & Pharma, Block z Valašského Meziříčí nebo opavský GM Project. Příležitosti se chytili také stavbaři – brněnská společnost Unistav se podílí na výstavbě farmaceutického závodu Rafarma ve městě Těrbuny v Lipecké oblasti, zhruba 400 kilometrů jihovýchodně od Moskvy.

Tento závod se má stát vůbec největším v Rusku. Projekt Unistavu za 900 milionů korun už je v závěrečné fázi.
„Do konce listopadu budou objekty předány do zkušebního provozu,“ uvádí finanční ředitel Unistavu Tomáš Kubíček. Nyní firma finišuje s montáží technologických zařízení pro výrobu léčiv a se závěrečnými pracemi na přípravě „čistých prostor“ pro laboratorní účely a vlastní výrobu.

Ruská federace: Trh, který nemá konce

Zkušenosti z Rafarmy chce Unistav využít k získání dalších zakázek. „V současné době spolupracujeme s několika ruskými investory na přípravě obdobných projektů například v Kirovské, Moskevské, Leningradské nebo až Irkutské oblasti,“ dodává Kubíček. Od farmacie se Unistav na ruském trhu „odpichuje“ dál – uzavřel předběžné kontrakty na výstavbu agrokomplexů nebo komplexu na výrobu hliníkových profilů.