Cena ropy míří vzhůru, trh podpořila prognóza kartelu OPEC

ropná rafinerie v Íránu

ropná rafinerie v Íránu Zdroj: ctk/AP

Světové ceny ropy míří vzhůru a navazují tak na růst v posledních dvou obchodních dnů. Trhy podpořila prognóza Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), která předpokládá vyšší poptávku po své ropě, než uváděla ještě nedávno. Cena severomořské ropy Brent kolem 18:40 SEČ vykazovala růst o více než půl dolaru na zhruba 58,35 USD za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) získávala dokonce více než dolar a půl na zhruba 53,15 USD.

OPEC výrazně zvýšil odhad letošní poptávky po své ropě. Kartel na druhé straně prudce snížil předpověď produkce v zemích mimo OPEC, zejména kvůli zpomalení těžební aktivity v USA pod vlivem prudkého propadu cen suroviny.

Zpráva o klesajícím počtu ropných vrtů ve Spojených státech podpořila trh již minulý týden. Od 29. ledna získaly světové ceny ropy skoro 20 procent, nadále ale zůstávají na zhruba polovině svého dlouhodobého maxima z loňského června. Někteří obchodníci podle agentury Reuters pochybují, že nedávný růst vytrvá.

Například finanční společnost Citigroup se domnívá, že americká ropa WTI by mohla klesnout hluboko pod 40 dolarů za barel. Nějakou dobu by se mohla pohybovat i kolem 20 dolarů, tvrdí banka.