Ceny ve světě potraviny se v říjnu zvýšily nejrychleji za poslední tři roky

Ruské potraviny - ilustrační foto

Ruské potraviny - ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: antoine via Flickr

Světové ceny potravin se v říjnu zvýšily oproti předešlému měsíci o 3,9 procenta a zaznamenaly nejvýraznější nárůst od června 2012. Po rok a půl trvajícím propadu ale zůstávají 16 procent pod úrovní loňského října. Uvedla to Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO).

Cenový index FAO se oproti září zvýšil o 6,1 bodu na 162 bodů. Index, který zahrnuje obilniny, olejniny, mléčné produkty, maso a cukr, klesal nepřetržitě od loňského dubna do letošního srpna. Za poklesem cen stála vysoká globální produkce, silný kurz dolaru a pokles cen energií vlivem levné ropy.

Říjnový růst cen vedlo zdražení cukru, jehož ceny kvůli silným dešťům v Brazílii a obavám ze sucha v Indii a Thajsku vzrostly o 17,2 procenta. Rostlinné oleje zdražily o 6,2 procenta. FAO snížila předpověď sklizně obilovin v sezoně 2015/16 na 2,530 miliardy tun z dosavadního odhadu 2,534 miliardy tun. Letošní sklizeň by tak byla 1,1 procenta pod loňským rekordem.

Index cen potravinIndex cen potravin | FAO

FAO ale zvýšila odhad produkce pšenice o 1,4 milionu na 736,2 milionu tun. Světové zásoby obilovin jsou na dostatečné úrovni a zásoby pšenice jsou nejvyšší za 15 let, konstatovala organizace.