Černobylští likvidátoři obléhají ukrajinský parlament

V říjnu 1986 vozily nákladní
vozy v nepřetržitém proudu materiál pro
stavbu sarkofágu nad čtvrtým
reaktorem, dnes je střídají cisterny
s vodou, aby prostor zavlažovaly,
a zabránily tak
víření radioaktivního
prachu od zničeného
zařízení

V říjnu 1986 vozily nákladní vozy v nepřetržitém proudu materiál pro stavbu sarkofágu nad čtvrtým reaktorem, dnes je střídají cisterny s vodou, aby prostor zavlažovaly, a zabránily tak víření radioaktivního prachu od zničeného zařízení Zdroj: reuters

Ukrajinský parlament obléhá více než tisícovka lidí – vadí jim, že poslanci chtějí zrušit příspěvky pro lidi, kteří se podíleli na likvidaci černobylské havárie. Počet protestujících vzrůstá, některým se podařilo prolomit plot u budovy a snaží se proniknout i dovnitř.

Legislativa se má dotknout celkem deseti milionů lidí. Nejcitlivější jsou však právě příspěvky pro likvidátory jaderné katastrofy. Mezi nespokojenci z různých částí země jsou však i veteráni z Afghánistánu.

Část davu se usnesla na tom, že vyčlení skupinu, která přednese své názory poslancům. Další demonstranti ale návrh zamítli s tím, že chtějí, aby zákonodárci vyšli ven a diskuze se odehrávala před budovu. „Pokud ten zákon nezruší, budeme žádat rozpuštění parlamentu,“ řekl médiím jeden z protestujících.

Poslanci se dnes museli potýkat i s dalšími problémy. Opoziční zákonodárci zablokovali tribunu a rozvinuli transparent „Svobodu pro Juliji“. Protestovali tak proti uvěznění expremiérky a předsedkyně strany Vlast Julije Tymošenkové, kterou nedávno soud poslal na sedm let za mříže kvůli smlouvě o dodávkách ruského plynu.