Češi budou v Nepálu pomáhat dalších 15 dnů, rozhodla vláda

Vojáci nepálské armády pomáhají s prohledáváním trosek budov

Vojáci nepálské armády pomáhají s prohledáváním trosek budov Zdroj: CTK

Čeští zdravotníci a hasiči budou v Nepálu, který v poslední době postihlo několik zemětřesení, působit dalších 15 dní. O prodloužení jejich pomoci rozhodla vláda. Asijská země Česko podle mluvčí hasičů Nicole Zaoralové žádala o prodloužení působení týmu o nejméně deset dnů.

V noci z pátku na sobotu má do zemětřesením poničené země odletět další letadlo s humanitární pomocí. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnes novinářům řekl, že letadlo kromě zásob a nového vybavení poveze i 14 lidí na vystřídání. Vojenský speciál podle Chovance doveze do Nepálu na vystřídání deset hasičů a čtyři zdravotníky. „Ke včerejšímu (úterý) dni český traumatým ošetřil 579 pacientů,“ dodal. Při ukončení mise by podle něj také mělo Česko společně se Slovenskem poslat do Nepálu další pomoc, a to letadlem, které pak odveze traumatým.

Podle Chovance také Nepál v úterý požádal ministerstvo zahraničí o vyslání lékařského týmu. Dodal ale, že Česko si prozatím své povinnosti splnilo a vláda vyslání lékařů teprve projedná.

Tým 36 lékařů zdravotních sester a hasičů je v Nepálu od konce dubna. Délka jeho mise byla původně plánována minimálně na dva týdny, počítalo se ale s případným prodloužením až na měsíc. Po ničivém zemětřesení z 25. dubna, při němž zahynulo přes osm tisíc lidí a zranilo se dalších více než 18 tisíc, postihlo Nepál v úterý další silné zemětřesení, které si vyžádalo desítky obětí.

„Z nepálské strany je na nás požadavek o prodloužení pobytu o deset až 15 dnů,“ uvedla dnes ráno Zaoralová. Vláda jej následně schválila. Let plánovaný v noci z pátku na sobotu měl záchranáře původně dopravit zpět do vlasti.

Někteří Češi zůstali a pomáhají
Většina z 270 českých občanů, kteří byli v době ničivého zemětřesení v Nepálu, již z této himálajské země odletěla. Několik Čechů se rozhodlo v Nepálu zůstat a pomáhat místním lidem postiženým katastrofou. Většinou se jedná o lékaře či jiné lidi, kteří mají zkušenosti se záchranářstvím.