Češi jednotné Británii přejí. Podle Sobotky výsledek referenda posílí Evropu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Jednota je důležitá, hlavně nyní, kdy Evropa čelí zásadním bezpečnostně-politickým výzvám, míní o skotském referendu české ministerstvo zahraničí. Podle premiéra Bohuslava Sobotky je výsledek skotského hlasování impulsem pro posílení Evropy.

„Ministerstvo zahraničních věcí České republiky respektuje výsledky referenda o nezávislosti Skotska, v němž se voliči vyslovili pro zachování Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v jeho současné podobě,“ uvedlo v reakci na výsledky skotského referenda Ministerstvo zahraničích věcí České republiky.

Referendum podle diplomatů prokázalo vyspělost britské demokracie, kdy navzdory výrazným názorovým odlišnostem ohledně toho, jakým směrem by se mělo Skotsko v budoucnosti ubírat, zastánci i odpůrci jeho nezávislosti vedli svoji kampaň důstojně a se vzájemným respektem.

„Jsme přesvědčeni, že jednota Spojeného království přispěje k zachování jeho významného postavení na evropské a mezinárodní scéně, o to více v současné době, kdy Evropa čelí zásadním bezpečnostně-politickým výzvám,“ míní ministerstvo zahraničí.

Evropa posílila i ve vztahu k Rusku, tvrdí Sobotka

Podle premiéra Buslava Sobotky je dobře, že Evropa neřeší další separatismus v evropském prostoru. „Můžeme se místo toho v Evropě soustředit na posílení ekonomiky a také bezpečnostní stabilizací zemí v bezprostředním okolí EU. Po včerejšku je Evropa silnější i ve vztahu k Rusku a řešení ukrajinské krize,“ uvedl Sobotka. Rozhodnutí Skotů bere Sobotka jako „jako drobný důkaz toho, že se svět ještě docela nezbláznil“.

Skotsko se nakonec rozhodlo zůstat v unii. Zastánci setrvání v rámci Velké Británie totiž získali celkem 55 procent hlasů. Naopak příznivci samostatnosti zvítězili jen ve čtyřech z 32 okrsků.

Paul Millar: Skoti jsou v podstatě britští Slováci