Češi nás šikanují přes potraviny, rozčiluje se polský ministr

zemědělství, ovoce,  jablka

zemědělství, ovoce, jablka Zdroj: Kubelka Tomas/Sedmicka

Polský ministr zemědělství Marek Sawicki ostře napadl českou kontrolu potravin a tím i české ministerstvo zemědělství. Šéf odboru kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Jindřich Pokora dle Sawického vydal instrukci, ve které nařizuje pečlivou kontrolu polských zemědělských a potravinářských výrobků. O potravinách z jiných zemí Evropské unie se však dokument prý nezmiňuje. Český ministr zemědělství Marian Jurečka však jakýkoli diskriminační pokyn popírá.

Podle Sawického jde o šikanu z české strany, protože Češi prý nedokázali reformovat své zemědělství a bojí se konkurence. Polský ministr zdůraznil, že Pokorovo nařízení nezahrnuje výrobky z jiných zemí Evropské unie, a proto o tomto chování bude 14. a 15. prosince informovat Evropskou komisi.

Nařízená kontrola ze strany SZPI se měla podle informací deníku gospodarka.dziennik.pl týkat především polské zeleniny a ovoce, dále jablek, mléka, uzenářských výrobků, masa, sýrů různého typu, ryb a výrobků z nich. Tedy klíčových komodit mířících z Polska na český trh.

Podle dokumentu získaného od polských novinářů se jedná o interní sdělení z 19. srpna letošního roku. Ředitel Odboru kontroly, laboratoří a certifikace SZPI Jindřich Pokora v něm informuje o tom, že kvůli ruskému zákazu dovozu potravin z EU se dá očekávat do ČR zvýšený dovoz potravin, které byly původně určeny pro Ruskou federaci (RF).

„Poněvadž významným exportérem potravin do RF je Polsko, bude kontrola cílena především na produkty původem z Polska,“ píše se v dokumentu. Kontrola se měla podle nařízení zaměřit na bezpečnost, jakost a označování.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky se jednalo pouze o krátkodobou akci v reakci na ruské embargo na dovoz potravin z EU. Z dlouhodobého hlediska nekontrolují české dozorové orgány polské dovozce více než jiné.

SZPI netuší, o co jde

SZPI ale v prvotní reakci uvedla, že netuší, o jaké nařízení jde. „V SZPI samozřejmě existují tisíce interních dokumentů,“ řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. „Komentovat dokument, u něhož nám nikdo není schopný říci, o co vlastně jde, prostě není možné,“ poznamenal.

SZPI podle něj provádí kontroly výhradně na základě systému takzvané kontroly rizika. „To znamená, že tam není žádné apriorní nebo bezdůvodné zaměření na konkrétní zemi,“ dodal.

Například čerstvé ovoce a zeleninu, které mají být podle polských médií terčem diskriminačních kontrol, kontroluje inspekce na základě nařízení, které platí od října. Ukládá všem dovozcům vyjmenovaných druhů ovoce a zeleniny nahlašovat příchod zásilky do země nejméně dva dny předem.

„V této souvislosti inspekce zjistila nevyhovující šarže potravin z Polska, Německa a Rakouska,“ řekl mluvčí. Kontroly ale podle něj rozhodně nejsou zaměřeny vůči Polsku. Kontrolují se dovozy ze všech zemí, které do Česka ve větším množství uvedené komodity vozí.

„Chtěl bych jasně říci, že naše dozorové orgány měří všem stejným metrem! A není pravda, že se více zaměřujeme na zboží z Polska,“ reagoval na twitteru český ministr zemědělství Marian Jurečka. Polskému ministrovi prý zavolá a vyříká si to s ním.

Vzápětí reagoval Jurečka ještě podrobněji. „Neexistuje žádný diskriminační pokyn, který by našim kontrolorům nařizoval zaměřit se výlučně na potraviny jedné země. Bez rozdílu kontrolujeme zboží českých i zahraničních výrobců. Samozřejmě na země, ze kterých na náš trh přichází velké množství potravin, připadá více kontrol než na zboží ze zemí, které k nám dovážejí potraviny jen minimálně. Podle počtu kontrol je ale jasné, že nejčastěji dozorové orgány prověřují potraviny českého původu,“ upřesnil.

Sawicki si ale neodpustil ani další políček pro Čechy. V rozhovoru pro agenturu IAR podotkl, že nikdy neslyšel o Čechovi, který by se otrávil polským jídlem. Naproti tomu po požití českého alkoholu zemřelo několik Poláků, zdůraznil.