Češi v Libanonu prý nebyli uneseni, hostila je místní rozvědka

Propuštění pěti Čechů v Libanonu je prý výsledkem dohody o výměně, která předpokládá osvobození Libanonce Alího Fajáda (na snímku ze 14. září 2015) zadržovaného v České republice

Propuštění pěti Čechů v Libanonu je prý výsledkem dohody o výměně, která předpokládá osvobození Libanonce Alího Fajáda (na snímku ze 14. září 2015) zadržovaného v České republice Zdroj: ctk

Pětice Čechů propuštěná po půlročním pohřešování v pondělí v Libanonu nebyla unesena. Podle libanonského deníku An-Nahár Češi pobývali v Libanonu jako hosté na utajovaném místě a libanonské bezpečnostní zdroje o nich věděly. Cílem tohoto teatrálního spiknutí bylo vytvořit tlak na české úřady a přinutit je tím k propuštění agenta Hizballáhu Alího Fajáda zadrženého v Česku v rámci zatýkání, jehož cílem byli členové Hizballáhu působící v Evropě, píše list.

Český ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek po propuštění pětice uvedl, že Češi jsou podle dostupných informací v uspokojivém zdravotním stavu.

Server Ya Libnan napsal, že letadlo, které přiletí do Bejrútu vyzvednout propuštěné Čechy, bude mít na palubě Fajáda. Výměna prý bude provedena podobně jako v případě dvou tureckých pilotů unesených v Libanonu v roce 2013. Libanon je vyměnil za šíitské poutníky unesené v Sýrii a vrácené do Libanonu přes Turecko. Fajád prý vystoupí z letadla a Češi pak poletí do Česka.

Češi, kteří loni v červenci zmizeli v Libanonu, jsou na svobodě a v pořádku. Zleva Jan Švarc, Martin Psík, Adam Homsi, Miroslav Dobeš a Pavel KofroňČeši, kteří loni v červenci zmizeli v Libanonu, jsou na svobodě a v pořádku. Zleva Jan Švarc, Martin Psík, Adam Homsi, Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň|ctkČeši, kteří zmizeli v Libanonu. Zleva Jan Švarc, Martin Psík, Adam Homsi, Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň

Ya Libnan také připomíná, že velitel libanonské tajné služby Abbás Ibráhím je velmi blízce svázán s Hizballáhem. Tato šíitská organizace má v Libanonu své zástupce v parlamentu a je také ve vládě. Má však ozbrojené křídlo, které bojuje proti Izraeli a je zapojeno na straně syrské armády také do současného konfliktu v Sýrii.

Fajád je prý stále ve vězení

Fajád je v Česku od dubna 2014 ve vazbě a čelí obvinění ze spolupráce s teroristy. O jeho vydání žádají Spojené státy. V polovině loňského prosince pražský vrchní soud potvrdil, že Fajád může být vydán do USA, stejně jako další dva spoluobvinění - Faouzi Jaber a Chálid Marabí. Konečný souhlas s extradicí tří mužů, kterým v USA hrozí až doživotí, musí vyslovit ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Jeho úřad současný vývoj kolem kauzy nekomentoval.

Případem se zabývá také libanonský list The Daily Star. Podle něj Fajádova rodina tvrdí, že Fajád je stále v Česku ve vězení a nebyl propuštěn. „Potvrzujeme, že Alí ještě nebyl propuštěn,“ řekl listu právník rodiny Kamál Laháf.

Čechy vyslýchá rozvědka

Podle libanonské bezpečnosti byl spolu s pěti Čechy propuštěn také Fajádův bratr Saíb, který byl řidičem skupiny, a všech šest mužů je teď v rukou libanonského rozvědky. „Vše, co víme, je, že všichni jsou v rukou tajné služby a jsou vyslýcháni v souvislosti s únosem. Další informace nemáme. Řekli nám, že výslech je prováděn tajně. Byli prý nalezeni v pondělí v sedm hodin večer ve vesnici Majdún v údolí Bikáa,“ řekl Laháf. O tom, v jakém jsou muži zdravotním stavu, prý nemá informaci.

Rodina tvrdí, že zatčení jejich příbuzného nemá nic společného se zbraněmi nebo drogami. „Byl zadržen svévolně, český ministr spravedlnosti potvrdil, že Alího zadržení je politické a že proti němu nemají žádné důkazy,“ řekl Laháf deníku.