Česká firma Energo-Pro: Bulharům nic nedlužíme, ať rozhodne arbitráž

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Bulharsko bude kvůli krokům na energetickém trhu čelit arbitráži tuzemské firmy Energo-Pro. Loni shodný krok učinila rakouská firma EVN, společnost ČEZ se dříve o pomoc obrátila na Evropskou komisi.

Bulharské úřady minulý týden zahájily kroky k odebrání licencí na prodej distributorům energie ČEZ, Energo-Pro a EVN. Proces odebrání licence je reakcí na to, že firmy nezaplatily údajný dluh vůči bulharské státní energetické společnosti NEK. Všechny tři firmy ale tvrdí, že nic nedluží.

„Jasně vyjadřujeme, že striktně dodržujeme zákon, splatili jsme všechny naše dluhy vůči NEK a v tomto okamžiku jí nic nedlužíme. Problém není jen v právní rovině, ale i v nedostatku financí v energetickém systému v zemi jako takovém. Dialog musí být veden tímto směrem,“ citoval server Patria.cz Plamena Stefanova z Energo-Pro.

Bulharská média uvádějí, že podle společnosti Energo-Pro naopak NEK dluží jí 46,3 milionů leva (zhruba 645 milionů korun).

Ministr hospodářství Dragomir Stojnev dnes potvrdil, že NEK zatím žádné platby od distributorů neobdržel. EVN v úterý oznámila, že najala specialisty na mezinárodní právo a pro případ, že by se Bulharsko rozhodlo její podnikání v zemi znárodnit, bude zemi žalovat o miliardu eur (asi 27,4 miliardy korun), napsal server Patria.cz.