Česko je v desítce nejmírumilovnějších zemí světa

Staroměstské náměstí v Praze

Staroměstské náměstí v Praze Zdroj: ctk

V žebříčku nejmírumilovnějších zemí se Česko umístilo na 10. místě ze 162 hodnocených zemí, přičemž loni obsadilo 11. příčku. Nejmírumilovnější zemí na světě je prý Island, naopak nejnásilnější je Sýrie. Vyplývá to ze Světového mírového indexu (GPI) za rok 2015, který dnes zveřejnila organizace The Economist Intelligence Unit.

Každoroční žebříček je sestavován od roku 2007 na základě desítek kritérií, jako je počet válek vedených v posledních letech, počet zabitých vojáků, výdělek z prodeje zbraní, vojenský rozpočet, vztahy se sousedními zeměmi, ale i vnitřní faktory jako zločinnost, dostupnost zbraní a vzájemná důvěra mezi občany.

Na chvostu Sýrie, Irák či KLDR

V první desítce se kromě Islandu a ČR umístila na druhém až devátém místě Dánsko, Rakousko, Nový Zéland, Švýcarsko, Finsko, Kanada, Japonsko a Austrálie. Slovensko je 23., Maďarsko 22. a Polsko na 19. příčce. Rusko je 152., Spojené státy 94. a Kuba na 82. místě. V poslední desítce je podle organizace například Irák, Somálsko, Severní Korea a Pákistán.

Oproti loňsku je GPI celkově stabilní. Mírně si polepšily čtyři regiony - Evropa, Severní Amerika, Střední Amerika a subsaharská Afrika. V ostatních oblastech světa se situace zhoršila, především na Blízkém východě a v severní Africe. Od prvního žebříčku před osmi lety se index celkově snížil o 2,4 procenta, což značí mírný pokles mírumilovnosti ve světě, poznamenali autoři zprávy.

Pořadí v hodnocení GPI 2015
1. Island
2. Dánsko
3. Rakousko
4. Nový Zéland
5. Švýcarsko
6. Finsko
7. Kanada
8. Japonsko
9. Austrálie
10. Česko
19. Polsko
22. Maďarsko
23. Slovensko
82. Kuba
94. USA
152. Rusko
160. Afghánistán
161. Irák
162. Sýrie