Českou ambasádu v Kábulu evakuovali. Hrozil teroristický útok

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Zhoršování bezpečností situace v Afghánistánu stále více dopadá i na Čechy v zemi. České velvyslanectví v afghánské metropoli Kábulu bylo kvůli hrozbě teroristického útoku evakuováno na základnu mezinárodních sil ISAF. Minulý týden přitom v Afghánistánu zemřeli při sebevražedném atentátu radikálního hnutí Taliban čtyři čeští vojáci, pátý podlehl zraněním tento týden v pondělí po převozu do Česka.

S informací přišel server Lidovky.cz, odvolává se na s nejmenovaný vládní zdroj. Mluvčí ministerstva zahraničí Johanna Grohová nechtěla zprávu komentovat.

V Afghánistánu v současné době slouží zhruba 300 českých vojáků. Kromě lékařů a příslušníků strážní roty v zemi působí také logistici, meteorologové nebo vojáci, kteří cvičí piloty vrtulníků.

Nejpočetnější skupinou je druhá strážní rota, která má na starosti ochranu letecké základny Bagrám. Její členové vyjíždějí na hlídky do okolí, kde se snaží zabránit povstalcům v odpalování raket na základnu, získávají také informace od místních obyvatel.

Při podobné akci se minulý týden v bezprostřední blízkosti české hlídky odpálil sebevrah. Zabil čtyři Čechy a pátého velmi těžce zranil. Zraněný voják se na základně podrobil několika operacím, po převozu do střešovické vojenské nemocnice ale zemřel.

V noci na neděli byla česká hlídka opět napadena, tentokrát palbou z ručních zbraní, povstalci také na obrněná vozidla vypálili protitankové granáty. Střelec jednoho z vozů utrpěl středně těžká zranění. Do Česka byl převezen ve středu, nyní se léčí v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.