Český vojenský speciál se vrací z Nepálu, kam dopravil pomoc

Poničené budovy po zemětřesení v Nepálu

Poničené budovy po zemětřesení v Nepálu Zdroj: CTK

Český vojenský speciál dnes dopravil do Káthmándú čtyři tuny humanitární pomoc a také skupinu lidí střídajících některé české záchranáře, kteří v Nepálu postiženém mohutným zemětřesením působí. Podle mluvčí Hasičského záchranného sboru České republiky Michaely Franclové byl letoun v nepálské metropoli pouhé tři hodiny a kolem 13:45 SELČ odstartoval zpět do Prahy. Na palubě je část českého záchranného týmu, který v Nepálu pomáhá od konce dubna.

Do Káthmándú dnes z Česka nově přiletělo deset hasičů a čtyři zdravotníci. V letadle přicestovali i čtyři zástupci Českého červeného kříže, který zajistil humanitární pomoc. Zpět do Evropy pak odletělo kromě hasičů a záchranářů také 13 občanů z Česka i dalších zemí Evropské unie.

„Volná kapacita letadla byla prostřednictvím velvyslanectví v Dillí nabídnuta k možné evakuaci občanů Evropské unie z Nepálu zpět do Evropy“, uvedl již dříve Hasičský záchranný sbor. Do Prahy má letoun dorazit v neděli zhruba v 01:00 SELČ.

V Nepálu už několik týdnů působí český tým 36 lékařů, zdravotních sester a hasičů, kteří do pátku ošetřili 654 zraněných. Délka jejich mise byla původně plánována minimálně na dva týdny, počítalo se ale s případným prodloužením až na měsíc. Ve středu vláda schválila prodloužení pomoci o dalších 15 dní.

Jen několik hodin v Nepálu

Český vojenský speciál by se měl v Nepálu zdržet jen několik hodin. Přistání je zatím naplánované kolem 10:30 SELČ, odlet je připraven o tři hodiny později. Letoun by se měl vrátit zpět do Česka v neděli v 1:00 SELČ. Na palubě budou členové záchranářského týmu a zřejmě také Češi a Evropané, kterým byla nabídnuta evakuace z Nepálu.

Součástí humanitární zásilky Českého červeného kříže budou obvazy, chirurgický materiál, injekční jehly a stříkačky, analgetika, antibiotika a další zdravotnické potřeby. Obvazový a další chirurgický materiál je určen pro sedm nemocnic a polních nemocnic.

Při ničivém zemětřesení 25. dubna zahynulo přes osm tisíc lidí a zranilo se dalších více než 18 tisíc lidí. V úterý Nepál postihlo další silné zemětřesení, které si vyžádalo desítky obětí.