Čeští ministři: Rusko může situaci v Sýrii zklidnit, ale i vyhrotit

Martin Stropnický, Milan Chovanec

Martin Stropnický, Milan Chovanec Zdroj: ctk

Ruský zásah do bojů v Sýrii by mohl podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) situaci vyhrotit a přimět další Syřany k emigraci. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) naopak prohlásil, že rozumný člověk by měl cokoli, co může přispět ke zklidnění situace, přivítat. Ministři to dnes řekli novinářům po cvičení kontrol na jižní hranici Česka pro případ zvýšení počtu uprchlíků. Rusko dnes potvrdilo, že zahájilo letecké údery proti Islámskému státu v Sýrii.

„Cokoli, co by mohlo přispět k tomu, aby se tam situace zklidnila, by rozumný člověk měl vítat,“ uvedl Stropnický. Alespoň zmírnění střetů v Sýrii, i kdyby se situace nevyřešila úplně, by podle něj přineslo podstatné snížení počtu uprchlíků. „Teď nechci spekulovat o tom, jaká by byla cena za tu ruskou pomoc. Určitě by nějaká byla,“ míní.

„Mě ty ruské nálety vcelku děsí,“ reagoval na výrok Stropnického Chovanec. „Já chápu pozici armády, že by se tím mohlo něco vyřešit. Otázka je, jestli se to vyřeší, nebo se konflikt zeskaluje,“ řekl. V Sýrii je podle ministra vnitra 7,5 milionu takzvaných vnitřních běženců. „To jsou lidé, kteří jsou mimo domov a stále zvažují, jestli mají, nebo nemají ze Sýrie odejít. Je vážná obava, že by mohli opět směřovat do Evropy,“ uvedl Chovanec.

Chovanec: Otázka je, jestli se to vyřeší, nebo se konflikt zeskaluje

Podle něj by tak po ruském zásahu mohla přijít další migrační vlna. „Klíč pro migraci je Turecko a Libye. To jsou dvě otázky, které pokud se nevyřeší, tak máme na jaře možnou další migrační vlnu, která Evropu zasáhne,“ prohlásil. Doplnil, že Rusko je také zapojeno do bojů na Ukrajině, odkud by při zhoršení tamní situace také mohla přijít vlna uprchlíků, která by byla pro Česko ještě závažnější než syrská.

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že Moskva zahájila letecké údery proti pozicím radikálů z organizace Islámský stát (IS) v Sýrii. Informuje o tom agentura RIA Novosti a další média. Útoky prý míří na vojenská zařízení, sklady zbraní a paliva a rovněž na komunikační sítě. Podle francouzského diplomatického zdroje ale míří ruské nálety na umírněnou opozici proti režimu Bašára Asada, a ne proti IS.

Syrští aktivisté podle agentury DPA uvedli, že při ruském bombardování různých míst položených severně od města Homs zahynulo nejméně 27 lidí, exilová organizace SOHR, jež dění v Sýrii dlouhodobě sleduje, informovala o 35 mrtvých, mezi nimiž jsou ženy a děti. Tuto oblast prý ovládají různé umírněné povstalecké skupiny, nejsou v ní aktivní ani bojovníci Islámského státu, ani teroristické sítě Al-Káida.