Chameneí: Dohoda o jaderném programu nás pod vliv USA nedostane

Alí Chameneí, Írán

Alí Chameneí, Írán Zdroj: ctk

Írán se kvůli dohodě o svém jaderném programu nedostane do politického ani ekonomického vlivu USA. Sdělil to íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí a upozornil, že ještě není jisté, zda dohodu schválí parlamenty v Íránu a USA. Dohodu za Írán vyjednal ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf, ale konzervativní kruhy kolem Chameneího ji kritizují.

„Lidé si myslí že ta dohoda - a není ještě jisté, zda projde v USA a v Íránu - Írán dostane do vlivu USA. Tomu jsem zabránili a určitě tomu budeme bránit i v budoucnu. Nedovolíme, aby se Írán dostal pod politický, ekonomický ani kulturní vliv Ameriky,“ sdělil Chameneí.

Íránský parlament má o dohodě jednat v nejbližších dnech, americký Kongres o ní bude hlasovat v září. Írán má podle dohody omezit část svých jaderných provozů výměnou za zrušení mezinárodních sankcí. Podle íránských konzervativců dohoda Írán znevýhodňuje.

Chameneí má v Íránu poslední slovo v jaderných otázkách a zatím se nevyjádřil jasně, zda dohodu podporuje, nebo ne. Jeho blízký spolupracovník a šéfredaktor konzervativního listu Kejhán Hosejn Šaríatmadárí o víkendu v listu napsal, že je Chameneí proti dohodě.