Chameneí: Írán nepřistoupí na inspekce vojenských objektů

Alí Chameneí, Írán

Alí Chameneí, Írán Zdroj: ctk

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyloučil, že by jeho země mohla v rámci chystané dohody o íránském jaderném programu přistoupit na inspekci vojenských objektů nebo vyslýchání jaderných vědců. Šest velmocí s Íránem vyjednává nyní ve Vídni a rozhovory mají podle původního harmonogramu do konce června přinést konkrétní a konečnou dohodu o íránském jaderném programu. Za jeho částečné omezení mohou být zrušeny protiíránské sankce.

Za Írán vyjednává jeho diplomacie, ale poslední slovo má Chameneí, který dosud rozhovory podporoval, ale je nepřítelem přílišného ustupování. Kromě jiného se vyjednává o rozšíření inspekcí, jejichž prostřednictvím bude zajištěn dohled na plnění dohody.

„Už jsme řekli, že nedovolíme, aby cizinci prověřovali naše vojenská zařízení. Říká se také, že je třeba povolit rozhovory s jadernými vědci. Jde o výslechy. Nedovolím, aby sem jezdili cizinci a hovořili s vědci, díky nimž se naší vědě podařilo dostat se na tuto úroveň,“ řekl Chameneí.

Írán nepřistoupí na "nerozumné požadavky"

Zdůraznil, že Írán nepřistoupí na „nerozumné požadavky“. „Nikdy neustoupíme nátlaku, Írán neumožní přístup ke svým jaderným vědcům,“ citovala ho íránská televize.

Vídeňské rozhovory se prozatím vedou na úrovni náměstků ministrů zahraničí. S Íránem vyjednávají USA, Rusko, Čína, Británie, Francie a Německo. Předmětem rozhovorů jsou detaily k rámcové dohodě ohlášené 2. dubna. Nejzazším termínem ukončení jednání je 30. červen. Podle diplomatů se sice daří postupovat, ale hlavní rozpory zůstávají nedořešené. Jde především o kapacitu pracovišť na obohacování uranu a režim inspekcí.