Chameneí se opírá o miliardové impérium

Alí Chameneí

Alí Chameneí Zdroj: ctk

Íránský duchovní vůdce Alí Chameneí patrně kontroluje byznys v hodnotě desítek miliard dolarů. Píše to agentura Reuters, která půl roku pátrala po původu jmění a operacích málo známé organizace Setad. Teherán však tyto zprávy odmítá jako nepřesné či přímo nepravdivé.

Na základě různých zdrojů včetně amerického ministerstva financí odhaduje agentura hodnotu impéria na 95 miliard dolarů, což převyšuje nynější roční výtěžek z íránského ropného exportu. „Neexistují důkazy, že Chameneí využívá Setad ke svému obohacení. Ale Setad mu dává moc,“ tvrdí. Podle ní se tak částečně vysvětluje, proč se Chameneí drží už 24 let u moci a de facto ovládá parlament i prezidenta.

Organizace, rozdělená na několik úseků, přišla podle investigativců k bohatství soustavným zabavováním majetku tisícům chudých Íránců, například členům náboženských menšin či lidem žijícím v zahraničí. Zabavený majetek prý prodává v aukcích nebo za něj účtuje dodatečné poplatky původním majitelům. Jen v květnu podle reportérů Reuters poslala do dražby tři stovky nemovitostí. Kromě domů šlo například o rozsáhlé plochy zemědělské půdy či třeba lázeňský objekt v Teheránu.

Setkářské násilí - hrozba pro světSetkářské násilí - hrozba pro svět

V poslední době pak Setad pronikl do všech klíčových, ale i okrajových odvětví íránského byznysu od ropného průmyslu přes finančnictví a telekomunikace až k pštrosím farmám. Část jeho aktivit je ale zaměřená na dobročinnost.

Obchody ajatolláha a jeho okolí se propírají už delší dobu. Před časem se například objevily zprávy, že velký dovozce německých aut musel přepustit firmu Chameneího charitě.