Chaos na Ukrajině pokračuje, údajně přibyly desítky mrtvých

Boje v Doněcku zatím utichly

Boje v Doněcku zatím utichly Zdroj: CTK/AP/Ivan Sekretarev

Po pondělních tvrdých bojích mezi povstalci a ukrajinskou armádou panoval v Doněcku v úterý časně ráno relativní klid. Informovala o tom agentura ITAR-TASS, podle níž na letišti, kde se střílelo celý den, utichla palba hodinu po půlnoci. Mluvčí armády Oleksij Dmytraškovskyj uvedl, že byli zlikvidováni prakticky všichni ozbrojenci, kteří se nacházeli v letištním terminálu. Oběti pondělních střetů jdou podle informací z obou stran do desítek.

Údaje o případných mrtvých a zraněných na straně vládních sil nejsou podle Dmytraškovského zatím k dispozici. Jak dodal, povstalci hovoří o tom, že při bojích bylo zabito více než 150 lidí a dalších 300 utrpělo zranění. Informace o padlých na straně separatistů z různých zdrojů se ale rozcházejí. Není především jasné, jakého období se uváděný počet týká. Povstalecký starosta Doněcka podle agentury Reuters dnes uvedl, že od pondělí zahynulo na 40 příslušníků „lidové armády“.

Vůdci rebelů už v pondělí večer informovali o úmrtí 35 lidí, poté co ukrajinští vojáci zasáhli protitankovým granátem nákladní vůz převážející raněné z bojů na doněckém letišti. ITAR-TASS s odvoláním na zpravodaje petrohradské televize Pátý kanál dnes napsal, že mrtvých bylo nejméně 24.

Agentura AP citovala jednoho ze vzbouřenců, který uvedl, že do doněcké nemocnice bylo po pondělních bojích převezeno 30 mrtvých povstalců.

Ve Slavjansku se bojuje

ITAR-TASS s odvoláním na místní zdroje ráno napsal, že pokračovalo ostřelování dalšího proruskými rebely obsazeného města na východě Ukrajiny Slavjanska z děl, kulometů a ručních střelných zbraní. Při dělostřelecké palbě prý zahynuli čtyři lidé.

Ukrajinská pohraniční služba oznámila, že v noci na ukrajinské území pronikla z Ruska skupina nákladních aut, dodávek a minibusů. Pohraniční oddíl vetřelce zastavil palbou a po krátkém boji zajistil několik vozidel, která prý byla naložena samopaly, protitankovými střelami a výbušninami.

Podle ukrajinských médií dnes ráno vyhořela v Doněcku část stadionu, kde hraje hokejový tým Donbass, který je účastníkem Kontinentální hokejové ligy (KHL). Požár, jehož příčiny se zjišťují, zachvátil prostory o ploše 300 čtverečních metrů. Klub podle agentury RBK ale informoval, že v noci na dnešek stadion přepadla skupina ozbrojenců, která přemohla stráž, ukradla část vybavení, včetně televizorů, komunikačních prostředků a sejfu, a zažehla oheň.