Chávez: Můj náskok je nezvratitelný

Hugo Chávez

Hugo Chávez Zdroj: profimedia.cz

Venezuelský prezident Hugo Chávez se snaží přesvědčit svět, že už je zcela zdravý a má plno sil na kampaň před říjnovými volbami. Dokonce zdůrazňuje, že si je ziskem třetího mandátu jistý. Včera prohlásil, že jeho náskok nad Henriquem Caprilesem je nezvratitelný. Sebevědomí však nechybí ani kandidátovi opozice. Uvedl, že zvítězí s desetiprocentním předstihem. Hodně přitom sází na nerozhodnuté voliče.

Chávezovi byla loni diagnostikována rakovina, jeho nemoc přitom do značné míry zůstávala obestřena tajemstvím. Léčba se však prý zdařila, a tak se propagátor socialismu začíná objevovat v ulicích. „Kampaň jde dobře, vyhráváme, zvítězíme a bude to knokaut,“ prohlásil.

Některá média ale podotkla, že pro Cháveze proslulého populistickým stylem a davovými mítinky byl rozjezd agitace poměrně slabý. Jeho rival má přinejmenším v této oblasti náskok, už delší dobu cestuje po celé zemi. Objíždí malá města, a dokonce i vesnice a přesvědčuje lidi, že zatočí se třemi hlavními problémy – chudobou, nezaměstnaností a násilím.

Někteří analytici tvrdí, že se mladý právník, hlásající moderní levicový model, fyzicky náročnou až zběsilou aktivitou snaží zdůraznit rozdíl mezi ním a prezidentem. Nemyslí si ale, že by tato taktika sklízela velký úspěch. Chávez je podle nich televizní fenomén, který si dokáže zajistit přízeň voličů i bez namáhavého cestování.

V poslední době na sebe upoutal pozornost hlavně přirovnáním venezuelského klání k prezidentským volbám v USA. Dal přitom najevo, že jeho favoritem je „dobrý chlapík“ Barack Obama. Caprilese připodobnil k Mittu Romneymu. Ve snaze zapůsobit na chudé Venezuelce uvedl, že oba kandidáti představují sobeckou kapitalistickou elitu.

Preference kandidátů v prezidentských volbáchPreference kandidátů v prezidentských volbách | E15

Chávez se navíc snaží vzbudit dojem, že svého rivala vůbec nebere vážně. „Už nyní jsou poraženi. Ještě nikdy jsem neměl tak nudné soupeře,“ řekl nedávno na adresu tábora protivníka. Odvolává se přitom na průzkumy, v nichž většinou pohodlně vede. Jsou ale i sondy, kde je stav vyrovnaný, případně má Capriles lehce navrch. Vítěz únorových opozičních primárek navíc obvinil jednu agenturu z falšování šetření.