Chávez složí přísahu, až bude zdravý

Hugo Chávez

Hugo Chávez Zdroj: reuters

Inaugurace venezuelského prezidenta se dnes neuskuteční, Hugo Chávez dostal tolik času na zotavení, kolik bude potřebovat. Podle komentátorů posun ceremoniálu dokazuje, jak vážný je zdravotní stav propagátora socialistické revoluce.

Opozici rozhodnutí zákonodárců popudilo. Chtěla, aby dlouholetý lídr země buď zahájil další funkční období, nebo dočasně odstoupil a přenechal pravomoci šéfovi parlamentu. Podle nejvyššího soudu je ale odklad přísahy legální.

Chávez nadále zůstává v Havaně, kde v prosinci prodělal čtvrtý chirurgický zákrok kvůli rakovině. Podle informací zdravotníků trpí závažnou plicní infekcí a má dýchací potíže. „Velitel prezident vás v souladu s doporučením svého lékařského týmu chce informovat, že jeho rekonvalescence po operaci potrvá i po 10. lednu,“ uvedl v dopise viceprezident a předpokládaný Chávezův nástupce Nicolás Maduro.

Vláda považuje na dnešek plánovanou přísahu za pouhou formalitu, prezident ji prý složí později, jen ne před parlamentem, ale před nejvyšším soudem. Pokud by ale zemřel, musely by se do měsíce konat volby. O nejisté budoucnosti politika, který si za normálních okolností libuje v mnohahodinových projevech, svědčí podle médií hlavně to, že k lidu dosud nepromluvil osobně.

Vládní představitelé přesto trvají na tom, že prezident nadále plní veškeré své povinnosti. Vyzvali obyvatele země, aby se ve čtvrtek k podpoře Cháveze ve velkém počtu shromáždili před prezidentským palácem.

Bolivijský prezident Evo Morales, jeho uruguayský kolega José Mujica a další spojenci zarytého odpůrce kapitalismu oznámili, že do Venezuely tento týden dorazí navzdory Chávezově nepřítomnosti. Argentinská hlava státu Cristina Fernándezová chce svého přítele navštívit na Kubě.

Kritici režimu tyto návštěvy odsuzují a zahraniční politiky vyzývají, aby se nenechali vtáhnout do politické hry.