Chávezův stav budí nejistotu doma i venku

Hugo Chávez

Hugo Chávez Zdroj: reuters

Venezuelská opozice žádá pravdivé informace o zdravotním stavu prezidenta Huga Cháveze. Tvrdí, že se vláda chová nezodpovědně, když lidi nechává věřit ve schopnosti dlouholetého vůdce nadále plnit své státnické povinnosti. Odborníci míní, že politická nejistota v zemi může zbrzdit chystané hospodářské změny. Vývoj kolem Cháveze bedlivě sledují i jeho levicoví zahraniční spojenci, kteří si zvykli na štědrost ropné velmoci.

Proslulý odpůrce kapitalismu před říjnovými volbami tvrdil, že už se zcela vyléčil z rakoviny, což mohlo výsledek ovlivnit v jeho prospěch. Ještě před lednovou inaugurací se však v Havaně podrobil další operaci a vybral svého zástupce a zároveň i možného nástupce.

Od té doby se spekuluje o tom, že je prezident v kritickém stavu, neví se však nic konkrétního. „Oficiální verze více informací skrývá, než poskytuje,“ podotkl včera opoziční lídr Ramon Aveledo. Chávez si před podzimním hlasováním pomohl i jinak – obrovskými výdaji, které byly hodně vidět a přispěly k oživení ekonomiky, ale zůstala po nich díra v rozpočtu. Už delší dobu se proto hovoří například o další devalvaci měny, která by pomohla zvýšit příjmy z ropy, ale zároveň by také zvedla ceny dovezeného zboží. Z politických důvodů se tedy odkládala.

A vzhledem k možnosti dalších prezidentských voleb, které by se musely konat do měsíce od Chávezova úmrtí, dojde podle odborníků pravděpodobně k dalším průtahům. Situace je přitom už jen těžko udržitelná. Venezuelci svému bolívaru nevěří, na černém trhu je dolar k dostání za zhruba čtyřikrát vyšší částku, než stanovuje oficiální kurz.

Chávezův boj o život má dopad i na další ekonomiky v regionu, které Venezuela dotuje ve jménu socialistické revoluce. Podle Bloombergu prezident poslal například Kubě v rámci velice výhodného programu v roce 2011 ropu v hodnotě 3,6 miliardy dolarů.

„Jestliže venezuelské finance vyschnou, prezident Raúl Castro bude muset urychlit tempo reforem a umožnit, aby se hospodářství otevřelo dříve, než předpokládal,“ řekl agentuře Peter Hakim ze společnosti Inter-American Dialogue, která se zabývá analýzou vztahů na západní polokouli.

Hugo Chávez může dalších šest let bavit svět. A děsit Venezuelany