Chceme nezávislost, vzkázal katalánský parlament Madridu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Toshiko Sakurai via Flickr

Katalánský parlament schválil rezoluci, v níž požaduje nezávislost tohoto regionu na Španělsku. Separatistické strany, které mají v parlamentu většinu, chtějí v roce 2017 uspořádat referendum o odtržení. Madrid to odmítá a premiér Mariano Rajoy už oznámil, že krok katalánských poslanců napadne u ústavního soudu a bude žádat o zneplatnění rezoluce.

Rezoluci předložily poslancům strany Společně pro Ano (JXS) a další separatistické hnutí, levicová Kandidátka lidové jednoty (CUP). Obě separatistická uskupení mají po zářijových volbách ve 135členném katalánském parlamentu většinu 72 křesel. Právě 72 hlasy dnes byla rezoluce schválena, proti hlasovalo 63 poslanců.

Premiér Rajoy dal mnohokrát najevo, že se bude snažit osamostatnění Katalánska zabránit a využije k tomu všechny prostředky, včetně soudních žalob. Dnes v projevu přenášeném televizí řekl, že hodlá věc okamžitě předat k posouzení ústavnímu soudu, aby se ujistil, že rezoluce nebude mít „žádné důsledky“.

Ústava říká ne

Španělská ústava vyhlášení nezávislosti některého z regionů zapovídá. Ústavní soud loni zakázal i konání referenda o nezávislosti, které se mělo konat 9. listopadu. Nakonec katalánská vláda uspořádala jen nezávazné hlasování, ale i tento krok považuje justice za nezákonný a tehdejší premiér Artur Mas kvůli tomu stanul před soudem.

Katalánci si stěžují mimo jiné na to, že jejich bohatý region, který produkuje pětinu španělského HDP, odvádí Madridu příliš mnoho na daních, aniž by se mu vrátil odpovídající podíl formou vládních investic. Obyvatelé jsou ohledně odtržení rozdělení, průzkum zveřejněný koncem října deníkem El País ukázal, že by se nyní 51 procent respondentů postavilo proti rezoluci o vytvoření nezávislého Katalánska, 42 procent lidí ji naopak podporuje.