Chorvaté volí prezidenta, největší naděje má Ivo Josipović

Josipović s rodinou při čekání na volební výsledky (leden 2010).

Josipović s rodinou při čekání na volební výsledky (leden 2010). Zdroj: Josipovic's official pages

Chorvaté, obyvatelé nejmladšího členského státu Evropské unie, v neděli volí nového prezidenta. Největší naděje má podle předvolebních průzkumů mínění současná hlava státu Ivo Josipović, který ale zřejmě v prvním kole nezíská potřebných nejméně 50 procent hlasů. V takovém případě o prezidentovi rozhodne druhého kole plánované na 11. ledna.

Nezávislý Josipović, který má podporu vládnoucí Sociálnědemokratické strany (SDP), se v posledních měsících kvůli hospodářským potížím země potýká s klesající popularitou. Podle aktuálních průzkumů by tak ve volbách mohl získat zhruba 45 procent hlasů.

Předvolení průzkumy pasovaly na hlavního favorita právě Josipoviče. Podpora výše zmíněné SDP pro něj ovšem nemusí nutně být výhoda vzhledem k ekonomickým problémům země a klesající popularitě SDP v poslední době. Tak či onak se zdá, že rozhodnutí padne až ve druhém kole za 14 dnů. Ani Josipović totiž podle sondáží zřejmě nezíská více než 50 procent hlasů potřebných pro získání dalšího pětiletého mandátu

Josipovičovým největším rivalem je někdejší ministryně zahraničí Kolinda Grabarová Kitarovičová, kterou podle poslední ankety podporuje až 35 procent voličů. O prezidentský úřad se ucházejí ještě dva další kandidáti - zakladatel pravicově populistického hnutí Chorvatský úsvit Milan Kujundžić a teprve čtyřiadvacetiletý občanský aktivista Ivan Vilibor Sinčić.

Chorvatský prezident je vrchním velitelem ozbrojených sil a má i určité slovo v zahraniční politice země; nemůže ale vetovat zákony, jak ústava umožňuje například české hlavě státu.