Chorvatsko hlasí rekordní počet migrantů, dorazilo jich 10 tisíc

Migranti v Chorvatsku

Migranti v Chorvatsku Zdroj: ctk/ap

Více než 10 tisíc migrantů dorazilo během pátku do Chorvatska, což představuje dosavadní denní rekord. Na svých internetových stránkách o tom dnes informovalo místní ministerstvo vnitra. Z Chorvatska pokračují migranti nejčastěji přes Maďarsko do Rakouska a dál Německa. Maďarsko-rakouskou hranici od pátku do dnešního rána překročilo kolem 13 tisíc běženců.

Od poloviny září, kdy migranti začali do západní Evropy ze Srbska ve větší míře přecházet právě přes Chorvatsko, už do země dorazilo přes 65 tisíc lidí. Většina osob, které dorazily v pátek, je nyní podle úřadů v záchytném zařízení Opatovac nedaleko srbských hranic, odkud je budou podle ministerstva autobusy odvážet ke třem hraničním přechodům s Maďarskem Baranjsko Petrovo Selo, Terezino Polje a Botovo.

Situace na dálničním hraničním přechodu se Srbskem Bajakovo-Batrovci, který se po pěti dnech blokády z chorvatské a posléze i srbské strany v pátek vrátil k běžnému provozu, i v Tovarniku, kam v minulosti přijížděly vlaky s tisíci migrantů ze Srbska, je dnes podle chorvatského ministerstva prozatím klidná.

Srbská média dnes znovuotevření dvou hraničních přechodů označila vesměs za „porážku Chorvatska“. Chorvatský premiér Zoran Milanović „prohrál válku proti Srbsku“, napsal například list Kurir.

Migranty přicházející z Chorvatska maďarské úřady většinou sváží vlaky k hranicím s Rakouskem. Do příhraniční obce Nickelsdorf dorazilo podle policie spolkové země Burgenland jen během pátku 10 500 migrantů. Od půlnoci do dnešního rána k nim přibylo ještě dalších 2500 osob.

Maďarské ministerstvo vnitra dnes oznámilo, že čtvrteční vztyčení plotu ze tří pásů žiletkového drátu na hranici se Slovinskem mělo jen „pokusný charakter“. Zábrana byla hned v pátek údajně opět odstraněna. Případné nedorozumění si chce ministr vnitra Sándor Pintér vysvětlil se svou slovinskou kolegyní Vesnou Györkösovou Žnidarovou na pondělní schůzce na společné hranici.

Orbán má málo drátu

Maďarsko i Slovinsko jsou členy schengenského prostoru, který zaručuje volný pohyb osob přes hranice. Maďarsko už oplotilo své hranice se Srbskem a Chorvatskem. Cílem tohoto opatření je zastavit běžence, kteří se snaží dostat především do Německa. V uplynulých třech dnech do Maďarska dorazilo celkem 26 309 migrantů, valná většina z nich přes Chorvatsko.

Příliv migrantů přes Srbsko ustal po stavbě plotu a zpřísnění imigračních zákonů v polovině září. Na jejich základě Maďarsko podle dnešní zprávy zahájilo už 241 trestních řízení s migranty, kteří plot na srbské hranici překonali.

Už během páteční návštěvy Rakouska si podle agentury APA maďarský premiér Viktor Orbán postěžoval, že Budapešť musí žiletkový drát dovážet z Číny, neboť „v Evropě není k dostání tolik drátu, kolik bychom potřebovali“. Rakouská média za příčinu nedostatku drátu v Maďarsku označila zastavení dodávek ze strany německého výrobce.