Chorvatsko zavřelo sedm z osmi přechodů na hranicích se Srbskem

Migranti v Chorvatsku

Migranti v Chorvatsku Zdroj: ctk/ap

Chorvatské úřady v noci na dnešek zavřely sedm z osmi přechodů na hranici se Srbskem. Od středy přes tuto hranici do Chorvatska přišlo více než 13 tisíc migrantů a jejich příval způsobil v zemi chaos. Ministr vnitra Ranko Ostojić upozornil, že kapacity země jsou vyčerpány. Prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová ve čtvrtek vyzvala ke zvýšení připravenosti chorvatské armády k ochraně hranic. I po uzavření přechodů ji imigranti překračují na jiných místech.

Chorvatské ministerstvo vnitra ve čtvrtek půl hodiny před půlnocí oznámilo, že uzavírá všechny chorvatsko-srbské hraniční přechody s jedinou výjimkou - v provozu zůstává přechod Bajakovo. Zavřeny jsou Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut a Batina.

Na přechodu Bajakovo-Batrovci, přes který vede hlavní dálniční spojení mezi oběma zeměmi, podle chorvatských pohraničníků pokračuje provoz normálně. Bělehradská televize B92 nicméně poukázala na to, že problémy jsou s nákladní dopravou: fronta kamionů je dlouhá několik kilometrů.

Uzavření chorvatských přechodů ale zatím migranty nezadrželo. Zpravodaj televizní stanice ABC News na Twitteru napsal, že v noci viděl stovky lidí, jak do Chorvatska přicházejí přes kukuřičné pole. Dopoledne pokračující přecházení hranic mimo přechody potvrdila agentura Reuters.

Chorvatská policie oznámila, že do dnešního rána do země přišlo ze Srbska už 13 300 běženců. Ministr vnitra Ostojić v této souvislosti upozornil, že kapacity země pro migranty jsou už zcela zaplněné.

Migranti se vyhýbají Maďarsku

Srbský ministr práce Aleksandar Vulin podle bělehradské televize B92 ve čtvrtek vyzval Záhřeb, aby hranici a mezinárodní komunikace nezavíral. Pohrozil zároveň, že pokud se tak stane, Srbsko se obrátí na mezinárodní soudy.

Reagoval tak už vpodvečer na předchozí Ostojičovo varování, že Záhřeb hranici se Srbskem zavře, pokud během jednoho dne přes ni do Chorvatska opět přejde 8000 uprchlíků. V té době policie hlásila příchod 8200 běženců během dvou dnů.

Podle chorvatských médií je nejsvízelnější situace v uprchlickém táboře ve městě Beli Manastir, které leží nedaleko srbských i maďarských hranic. Počet lidí, kteří tam přišli během čtvrtka, prý několikanásobně překročil kapacitu.

Poté co Maďarsko v úterý zavřelo svou hranici se Srbskem a zpřísnilo postihy za její ilegální přechod a za pašování lidí, hlavní proud migrantů z Blízkého východu, Asie a Afriky zamířil právě do Chorvatska. Prakticky všichni chtějí pokračovat do bohatších zemí Evropské unie, jako je Německo nebo Švédsko.