Christie’s vydraží vzácný modrý diamant, cena přesahuje miliardu

vzácný modrý diamant Oppenheimer Blue

vzácný modrý diamant Oppenheimer Blue Zdroj: ctk

Aukční síň Christie's bude ve středu v Ženevě dražit vzácný modrý diamant s názvem Oppenheimer Blue, který má hmotnost 14,62 karátu. Tak mimořádný kámen se podle odborníků ještě nikdy v dražbě nenabízel. Jeho hodnota se odhaduje až na 45 milionů dolarů (1,1 miliardy korun). Diamant je pojmenován po Philipu Oppenheimerovi, jehož rodina kdysi ovládala firmu De Beers, největšího producenta diamantů na světě.

Diamanty se vyskytují nejčastěji v bílé barvě nebo s lehce žlutým nádechem. Sytě barevné (Fancy Color Diamonds) jsou ale mnohem cennější.

Z 200 tisíc vytěžených diamantů je pouze jeden modrý a jen jedno procento ze 462 modrých diamantů má stejně jako Oppenheimer Blue barvu označovanou jako 'Fancy Vivid'. Ta má středně až tmavě modrý tón a vysokou až nejvyšší sytost, což je jeden z důvodů vysoké odhadované ceny kamene Oppenheimer Blue.

Astronomické částky

Cena sytě modrých, růžových, červených i žlutých diamantů mnohdy dosahuje astronomických částek, protože jsou opravdovou raritou. Karátový modrý diamant stojí i padesátkrát více než klasický bílý ve stejné kvalitě. „Obecně platí, že čím je barva intenzivnější, tím je vyšší cena,“ sdělil ČTK majitel klenotnictví ALO diamonds Alojz Ryšavý.

Středeční dražba navazuje na výjimečné aukce z loňského listopadu, při nichž byl stanoven nový světový rekord v uhrazené ceně za jakýkoli prodaný drahokam. Patří kvalitativně unikátnímu dvanáctikarátovému modrému diamantu, který v podobě jednoduchého prstenu zakoupil hongkongský podnikatel Joseph Lau za 48,6 milionu švýcarských franků (1,2 miliardy korun).