Čína a Francie chtějí závaznou dohodu o snižování skleníkových plynů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: novak tomas/euro

Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho francouzský protějšek François Hollande se v Pekingu domluvili, že budou usilovat o "dosažení ambiciózní a právně závazné dohody" na nadcházející konferenci o klimatických změnách, která začne 30. listopadu v Paříži. Závěrečná dohoda by podle nich měla obsahovat i mechanismus pro kontrolu plnění a další zvyšování závazků vždy po pěti letech. Čína je největším znečišťovatelem ovzduší na světě a její podpora je pro úspěch konference klíčová.

Nová klimatická dohoda, která by měla v Paříži vzniknout, má nahradit Kjótský protokol o snižování emisí skleníkových plynů, který se například na Čínu, Indii a další rozvíjející se země nevztahoval a nepodepsaly jej ani Spojené státy. Má mít výrazně širší dopad. Základním cílem je, že globální oteplování by nemělo překročit dva stupně Celsia.

Oba představitelé dnes „vyjádřili odhodlání, že budou spolupracovat na úspěchu pařížské konference“. Závěrečná závazná dohoda by podle nich měla „odrážet princip společné, ale přitom diferencované odpovědnosti signatářů dohody“.

Hollande dnes rovněž uvedl, že mu čínský prezident potvrdil svou účast na zahájení konference zástupců více než 190 zemí, která potrvá do 11. prosince.

Miroslav Zámečník: Klimatičtí donkichoti