Čína a Japonsko se zbavují amerických dluhopisů

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

Nejvýznamnější věřitelé Spojených států v posledních měsících masivně vyprodávají svá dluhopisová portfolia. Reagují tak na blížící se okamžik růstu amerických úrokových sazeb, který by znamenal propad hodnoty jejich investic. Čína tak zredukovala objem investic do bondů vlády ve Washingtonu na nejnižší úroveň za posledních sedm měsíců, Japonsko dokonce podle dat amerického ministerstva financí drželo koncem září nejméně amerického dluhu za poslední dva roky.

Jen během léta tak například Čína prodala americké bondy za bezmála 50 miliard dolarů, a objem dolarových papírů v jejím vlastnictví tak klesl o čtyři procenta. Japonsko ze svých zásob prodalo bondy za 12 miliard. Obě země dohromady drží momentálně amerických dluh v objemu kolem půldruhého biliónu dolarů.

V případě Číny se v masivních odprodejích bondů odrazil i letní propad tamních finančních trhů a úprk zahraničních investorů, kteří utíkali od čínské měny a hromadně měnili své investice na dolary. Podstatnou část dolarových rezerv má přitom Čína uloženu právě v dluhopisech americké vlády.

Zájem o americké papíry naopak rostl v případě některých evropských zemí a finančních center spojovaných s takzvanými daňovými ráji. Kupříkladu instituce registrované na Kajmanských ostrovech tak jen od června do září nakoupily washingtonské bondy za necelých 30 miliard dolarů, s obdobnou intenzitou nakupovala i Velká Británie, 14 miliard dolarů pak utratili za americký dluh investoři se sídlem registrovaným ve Francii.