Čína a Tchaj-wan zvolna oživují vztahy

Čínský vicepremiér Čang Č’-ťün (vpravo) vítá tchajwanského ministra pro čínskou otázku Wanga Jü-čch’.

Čínský vicepremiér Čang Č’-ťün (vpravo) vítá tchajwanského ministra pro čínskou otázku Wanga Jü-čch’. Zdroj: CTK

Vysocí představitelé Číny a Tchaj-wanu se poprvé od roku 1949 sešli k jednacímu stolu. Program čtyřdenního jednání v Nankingu není znám. Dá se očekávat, že půjde spíše o budování vzájemné důvěry. Setkání také pravděpodobně povede k dalšímu posílení obchodní spolupráce.

Dosud se zástupci zemí scházeli jen prostřednictvím neoficiálních organizací a vysloužilých úředníků. „Moci si sednout a hovořit je skutečně cenná příležitost, když zvážíte, že dvě strany byly kdysi téměř ve válce,“ poznamenal tchajwanský ministr pro čínské záležitosti Wang Jü-čch’. „Dříve bylo nemožné si představit, že bychom se takto mohli potkat,“ podotkl jeho protějšek, náměstek čínského ministra zahraničí Čang Č’-ťün.

Čínská tisková agentura Sin-chua uvedla, že strany plánují co nejdříve navázat diplomatické vztahy na bázi zastupitelských misí polooficiálních institucí. Politici se bavili také o pojištění pro tchajwanské studenty v Číně a o spravedlivém zacházení s novináři.

Čína považuje Tchaj-wan za odpadlickou provincii a nikdy nevylučovala, že by proti němu mohla zasáhnout silou. Napětí se zmírňuje od roku 2008, kdy byl na ostrově zvolen prezidentem Ma Jing-ťiou. Vzrůstají hlavně ekonomické vazby. Vzájemný obchod se téměř zdvojnásobil na loňských 197 miliard dolarů.