Čína chce příští rok vyslat do kosmu další loď s posádkou

vesmír, Čína

vesmír, Čína Zdroj: profimedia.cz

Čína má v plánu vyslat další kosmickou loď s posádkou do vesmíru v červnu příštího roku. Oznámila to dnes agentura AFP s odvoláním na čínské rozhlasové vysílání.

Loď Šen-čou 10 se třemi kosmonauty bude mít první možnost startu v červnu, sdělil Niou Chung-kuang z vedení programu pilotovaných letů. Další takzvané okno pro start lodi bude k dispozici v červenci a následně v srpnu téhož roku.

Podle Nioua bude s největší pravděpodobností jedním z členů posádky žena, stejně jako tomu bylo u předchozího letu Šen-čou 9. Při této výpravě se Číně podařilo spojení vesmírné lodi s experimentálním modulem.

V rámci pilotovaných kosmických letů Čína poprvé vyslala do vesmíru loď s posádkou v roce 2003. Stala se tak třetí zemí, která do vesmíru vyslala člověka.

Ambiciózní vesmírný program asijské velmoci směřuje nejen k vybudování stálé orbitální stanice do roku 2020, ale k vyslání experimentální sondy na Měsíc, a to už v druhé polovině příštího roku. Nakonec chce na Měsíc vyslat i lidskou posádku, ale to by se nemělo stát před rokem 2020. Byla by teprve druhou zemí, která to dokázala - na oběžnici Země přistáli pouze Američané.