Čína chce zvýšit roli volného trhu

Čas na změnu. Rétorika ústředního výboru vyvolává naděje, prosadit ideje v praxi však může být velmi obtížné a zdlouhavé, protože nynější stav mnohým politikům vyhovuje

Čas na změnu. Rétorika ústředního výboru vyvolává naděje, prosadit ideje v praxi však může být velmi obtížné a zdlouhavé, protože nynější stav mnohým politikům vyhovuje Zdroj: reuters

Peking naznačil, jakým směrem se v příští dekádě budou ubírat reformy. Hospodářský růst chce zajistit větším důrazem na volný trh.

Farmářům slibuje více vlastnických práv ve vztahu k pozemkům. O vnitřní bezpečí by měl dbát nový výbor. Vyplývá to ze závěrů důležitého jednání ústředního výboru komunistické strany, které se konalo za zavřenými dveřmi.

Zatím však jde o poměrně vágní sliby, detaily plánů by měly být známy v příštích dnech či týdnech. Předem je navíc jasné, že nebude snadné reformy prosadit na nižší úrovni.

„Ústředním tématem je narovnat vztahy mezi vládou a trhem, dovolit trhu hrát rozhodující roli v alokaci zdrojů a zlepšit vládní roli,“ píše se ve stanovisku výboru. Sice se v něm stále klade velký důraz na státní sektor, podle prvních reakcí analytiků je ale posun v rétorice výrazný.

Výbor mimo jiné vybízí k urychlení rozvoje speciálních ekonomických zón, zavazuje se zjednodušit daňový systém a zlepšit výběr daní či zprůhlednit rozpočet.

Sociální napětí v ČíněSociální napětí v Číně

Stále však není jasné, jaké záměry má vedení se státními podniky, které jsou často kritizované za neefektivitu, plýtvání a korupci. Během jednání se objevily informace, že vedení umožní, aby soukromí investoři mohli ve státních firmách zakoupit až 15procentní podíly. Úřady však později tuto zprávu označily za nepřesnou s tím, že jejich plán bude zveřejněn co nejdříve.

Čínští odborníci přitom doporučují ukončení státních monopolů přinejmenším na železnici a v energetice, hovoří se také o nutnosti větší konkurence ve finančnictví. Mnoho lidí ale zůstává ohledně reformy státních kolosů skeptických, protože řadě vlivných politiků současný stav vyhovuje.

Politické reformy se zatím vůbec neočekávají. Nepokoje v zemi i vnější hrozby země bude řešit nový výbor, který by měl koordinovat činnost složek bezpečnostního aparátu.

Mads Koefoed: Čína se zvedá – mírně