Čína nabízí zemím jihovýchodní Asie půjčky za 10 miliard dolarů

čínská měna Jüan

čínská měna Jüan Zdroj: ctk/AP

Čína nabízí zemím jihovýchodní Asie půjčky na infrastrukturní projekty v celkové výši deset miliard USD (254,1 miliardy korun). Méně rozvinutým zemím ze Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) také příští rok poskytne finanční pomoc v objemu 3,6 miliardy jüanů (14,3 miliardy korun). Na summitu ASEAN to uvedl náměstek čínského ministra zahraničí Liou Čen-min.

Nabídka pomoci z Číny přichází v době, kdy se druhá největší ekonomika světa snaží posílit svůj vliv v rozvojovém světě, včetně jihovýchodní Asie, prostřednictvím programů vládní pomoci a půjček. Letos v létě mimo jiné vznikla Asijská banka pro investice do infrastruktury (AIIB), což je rozvojová banka podporovaná Čínou. Získala podporu asijských a západoevropských zemí, a to navzdory odmítavému postoji Spojených států. AIIB má být v Asii konkurentem Světové bance (SB) a také Asijské rozvojové bance.

Spojené státy už před vznikem AIIB nabádaly ostatní země, aby se k projektu nepřipojovaly a dávaly najevo obavy z toho, jak velký vliv bude mít v nové instituci právě Čína. Peking tvrdí, že nebude mít právo veta, což je rozdíl od SB, kde Washington omezené právo veta má. Součástí ASEAN jsou Brunej, Kambodža, Indonésie, Laos, Malajsie, Barma, Filipíny, Singapur, Thajsko a Vietnam.