Čína odsoudila přijetí dalajlamy na akci v USA, kde byl i Obama

Tibetský duchovní vůdce dalajlama

Tibetský duchovní vůdce dalajlama Zdroj: CTK

Čína rozhořčeně reagovala na čtvrteční přijetí dalajlamy na náboženské akci ve Washingtonu. Tibetský duchovní vůdce se v metropoli Spojených států zúčastnil každoroční ranní modlitby, na kterou přišel i americký prezident Barack Obama. Ten při svém projevu na události označil dalajlamu za svého dobrého přítele a ocenil ho jako inspiraci pro podporu svobody a soucitu. Čína to odsoudila jako vměšování do svých vnitřních záležitostí.

„Jsme proti tomu, aby zahraniční státy přijímaly dalajlamu, a také jsme proti vměšování cizích zemí do vnitřních záležitostí Číny,“ prohlásil mluvčí čínské diplomacie Chung Lej. „Dalajlama je politický exulant, který pod rouškou víry dlouhodobě vede separatistickou kampaň namířenou proti Číně,“ dodal.

Na čtvrteční Národní snídani věřících ve Washingtonu, která je setkáním politických, obchodních i kulturních představitelů, pronesl Obama projev o významu svobody vyznání. S dalajlamou osobně nehovořil, pouze se s ním na dálku pozdravil.

Peking obviňuje dalajlamu, který uprchl do Indie po neúspěšném povstání z roku 1959, ze snah o odtržení Tibetu od Číny a na jeho setkání se světovými představiteli vždy reaguje podrážděně. Dalajlama obvinění ze separatismu opakovaně odmítá s tím, že mu jde jen o větší autonomii pro Tibet a o náboženské svobody.