Čína tlačí dalajlamu do reinkarnace

Dalajlama

Dalajlama Zdroj: Profimedia.cz

Čínská vláda znovu vyzvala tibetského duchovního vůdce dalajlamu, aby respektoval „tradici reinkarnace“ nejvyššího představitele tibetského buddhismu. Stalo se tak poté, co dalajlama v rozhovoru pro německý list Die Welt vyjádřil názor, že by žádného nástupce už mít neměl.

Nyní devětasedmdesátiletý dalajlama již dříve řekl, že nebude v Číně znovuzrozen, pokud nebude Tibet svobodný. Rovněž pak zdůraznil, že nikdo, včetně čínských úřadů, nemá právo vybrat jeho nástupce „pro politické účely“. Peking naopak už dřív dalajlamu varoval, že nemá právo opustit tradici reinkarnace.

Čínská vláda považuje dalajlamu za nebezpečného separatistu a vládne Tibetu tvrdou rukou od obsazení tibetského území v roce 1950. Dalajlama pobývá v exilu v Indii od neúspěšného tibetského povstání proti čínské nadvládě z roku 1959.

„Čína ctí svobodu vyznání a ta přirozeně zahrnuje ochranu způsobů pokračování tibetského buddhismu,“ uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing. „Titul dalajlamy je po staletí propůjčován centrální vládou. (Stávající) čtrnáctý dalajlama má postranní úmysly a snaží se zvrátit dějiny, což poškozuje běžný řád tibetského buddhismu,“ dodala.

Tibet: Čína nás chce rozštěpit

Tibeťané se obávají, že Čína využije otázku nástupnictví dalajlamy k rozštěpení tibetského buddhismu tím, že po smrti současného tibetského duchovního vůdce jmenuje sama jeho nástupce, zatímco jiného vybere exilová tibetská vláda.

Taková situace nastala v roce 1995, kdy čínská vláda odmítla po smrti desátého pančenlamy, tedy druhého nejvyššího představitele tibetského buddhismu, uznat jeho nástupce vybraného mnichy a schváleného dalajlamou a zavřela chlapce do domácího vězení. Sama přitom dosadila vlastního kandidáta, kterého ale mnozí Tibeťané považují za nepravého.

Nečas versus dalajlama