Čína věří, že stav řecké ekonomiky se zlepší. Musí k tomu ale být snaha

Lidé se radují po oznámení prvních výsledků referenda

Lidé se radují po oznámení prvních výsledků referenda Zdroj: ctk

Čína je přesvědčená, že stav řecké ekonomiky se zlepší, pokud se o to všechny strany zasadí. Dnes to oznámil náměstek čínského ministra zahraničí Čcheng Kuo-pching, který podle agentury Reuters jako první vysoký čínský představitel okomentoval situaci po nedělním řeckém referendu. Čínská diplomacie věří, že Řecko zůstane v eurozóně. Atény nyní chtějí vyjednat novou dohodu, která bude zahrnovat i odpisy dluhu.

„Věřím, že s důraznou snahou všech stran se hospodářská situace Řecka změní k lepšímu. Ekonomická krize bude náležitě vyřešena,“ řekl Čcheng. Dodal, že řešení a situace v zemi neovlivní jen Řecko, ale celý svět.

Podle čínské diplomacie Peking věří, že Řecko zůstane v eurozóně a že region dokáže vyřešit své současné problémy. Prohlásil to dnes v reakci na nedělní referendum mluvčí ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing během pravidelného každodenního briefinku.

Náměstek Čcheng na dotaz Reuters odmítl sdělit, zda se řecký premiér Alexis Tsipras tento týden zúčastní summitu zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a JAR). Dodal, že otázka hostů záleží na Rusku, která je pořadatelskou zemí. V uplynulých dnech se v médiích objevily spekulace, že Moskva nabídla Aténám členství ve vznikající nové rozvojové bance, kterou společně BRICS buduje. Ruský ministr financí Anton Siluanov popřel, že by Rusko takový návrh učinilo.