Čína získá svou druhou letadlovou loď, tentokrát si ji postaví sama

První čínská letadlová loď je původně vyrobená ještě v sovětské éře

První čínská letadlová loď je původně vyrobená ještě v sovětské éře Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Čína staví svou druhou letadlovou loď, potvrdila novinářům vysoká důstojnice čínské armády. Jde o zatím nejkonkrétnější potvrzení domněnek, že se Peking snaží posílit svou námořní sílu. Informovala o tom dnes agentura AFP.

Svou první letadlovou loď Liao-ning zařadila Čína do aktivní služby v září 2012. Toto 300 metrů dlouhé plavidlo vzniklo úpravou staré sovětské letadlové lodi Varjag, již Peking koupil v roce 1998 od Ukrajiny bez motorů, navigace a zbrojního vybavení. Tehdy šlo o významný milník sílící vojenské kapacity země.

Od té doby se sporadicky objevovala „potvrzení“ od vojenských i vládních činitelů, že Čína staví vlastní letadlovou loď. Taková tvrzení ale byla často velmi rychle odstraněna z médií a internetu.

Dnešní informace od důstojnice Liang Fang následovala poté, co Čína minulý týden zveřejnila další dvouciferné navýšení vojenského rozpočtu pro letošní rok. To znepokojuje především čínské sousedy, kteří mají s Pekingem řadu územních sporů.

Zúročení získaných zkušeností

Liang konstatovala, že Čína „získala spoustu zkušeností“ při úpravách první lodě Liao-ning a že nyní učinila další krok. „Důvodem, proč jsme první letadlovou loď dovezli, bylo, abychom získali schopnosti vybudovat vlastní takové plavidlo v budoucnosti,“ prohlásila Liang. „A, jak už některá média odhalila, to jsme také nyní udělali - stavíme druhou letadlovou loď,“ dodala.

Rozhovor s důstojnicí se uskutečnil ve středu na okraj probíhajícího plenárního zasedání čínského parlamentu. Liang v interview potvrdila dřívější spekulace o budování nové čínské letadlové lodě.

Minulý měsíc kupříkladu úřady východočínské provincie Ťiang-su oznámily, že místní firma získala kontrakt na dodávku kabeláže „pro druhou čínskou letadlovou loď“.

Tato zpráva přišla rok poté, co Wang Min, tajemník komunistické strany v provincii Liao-ning, kde kotví první čínská letadlová loď, prozradil, že Čína již pracuje na druhém letadlovém plavidle. Wang uvedl, že stavba v loděnicích přístavního města Ta-lien v provincii Liao-ning potrvá šest let a že Čína bude mít nakonec tato plavidla čtyři.