Činitel Krymu se i přes sankce EU dostal do Polska

Mezinárodní letiště v Simferopolu na Krymu

Mezinárodní letiště v Simferopolu na Krymu Zdroj: CC BY-SA 3.0: Mykola Swarnyk; WikimediaCommons

Čelný představitel Krymu anektovaného Ruskem, který je nežádoucí osobou v Evropské unii, se dostal tento týden do Varšavy na konferenci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Uvedla to polská televize, podle níž se to "krymskému vicepremiérovi" podařilo kvůli ruskému přepisu jeho jména.

Dmitrij Polonskij, který patřil mezi organizátory loňské anexe Krymského poloostrova Ruskem, je na černém seznamu EU uveden jako Ukrajinec. Schengenský informační systém uvádí jména na tomto seznamu v přepisu do latinky, ale transkripce z ruštiny a ukrajinštiny se mohou lišit.

„Byla to fatální chyba,“ poznamenal šéf polské diplomacie Grzegorz Schetyna k rozhořčené reakci ukrajinského velvyslanectví ve Varšavě. Nicméně jeho ministerstvo ujistilo, že vízum tomuto členovi proruské vlády Krymu nevydalo.

Přítomnost Polonského při středeční debatě konference v polské metropoli jako „zástupce krymského lidu“ potvrdila podle agentury AFP mluvčí OBSE Lauren Baranowská. Sám Polonskij poslal médiím svou fotografii z jednacího sálu konference.

Evropská unie v polovině září prodloužila do 15. března 2016 sankce uvalené na ruské činitele a vůdce rebelů na východní Ukrajině kvůli jejich zapojení do konfliktu. Opatření se týkají 149 osob a 37 subjektů, kterým jsou odepřena víza pro cesty do zemí EU a jejichž majetek byl zmrazen.