Čínská ekonomika v době energetické krize zpomaluje, Facebook hledá evropské odborníky

Továrny stojí kvůli nedostatku elektřiny a čínský HDP zpomaluje

Továrny stojí kvůli nedostatku elektřiny a čínský HDP zpomaluje Zdroj: Profimedia, E15

Čínská uhelná elektrárna
Čínská uhelná elektrárna
Maďarský konzervativní politik Péter Márki-Zay bude vyzyvatelem Orbána
Mark Zuckerberg, spoluzakladatel Facebooku
Španělský premiér Pedro Sánchez
6
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Starosta malého města půjde do boje s Orbánem

Opozice v Maďarsku učinila další krok v jednotném postupu proti premiérovi Viktoru Orbánovi ve volbách v příštím roce. V primárkách šesti stran zvítězil v souboji o lídra konzervativní politik Péter Márki-Zay, který se zároveň prezentuje jako volba přijatelná i pro levici.

Upozornil na sebe v roce 2018 vítězstvím v obecních volbách ve čtyřicetitisícovém městě Hódmezövásárhely, které bylo do té doby baštou Orbánovy vládní strany Fidesz. „Tohle byla bitva, ale my musíme vyhrát i válku. Chceme vybudovat nové Maďarsko,“ slibuje Márki-Zay s tím, že bude určitým mostem v rozdělené společností.

Sánchez chce zakázat prostituci

Španělský socialistický premiér Pedro Sánchez chce postavit mimo zákon provozování prostituce v zemi. Tvrdí, že poskytování sexuálních služeb zotročuje ženy. Prostituce byla ve Španělsku dekriminalizována v roce 1996, před pěti lety OSN odhadla tento byznys na 3,7 miliardy eur.

Podle průzkumů platil někdy za sex přinejmenším každý třetí Španěl, v zemi působí na tři sta tisíc prostitutek a je považována za třetí největší světové centrum prostituce po Thajsku a Portoriku. Poslední roky vzrůstají podezření, že řada žen působí v branži nedobrovolně, policie odhalila tisícovky takových případů.

Růst čínského HDP zpomaluje

Čínský hrubý domácí produkt vzrostl meziročně ve třetím čtvrtletí o 4,9 procenta, což je pomalejší tempo, než se čekalo. Ve druhém stoupl o 7,9 procenta. Za zpomalení mohou především špatná čísla za září, kdy průmyslová výroba dalece zaostala za očekáváním.

Přispívá k tomu energetická krize v zemi, kvůli které musí řada továren přerušovat výrobu. Firmy se nyní více bojí investovat. Odborníci očekávají, že problémy budou pokračovat i ve čtvrtém kvartálu.

Z trhů a burz

Facebook bude hledat odborníky v Evropě

Společnost Facebook plánuje v Evropě zaměstnat deset tisíc osob, aby rozvíjely virtuální prostředí metaverse. Nová pracovní místa mají vzniknout během následujících pěti let, firma chce zaměstnat vysoce specializované odborníky. Rozvoj prostředí zřejmě zabere deset až patnáct let.

„Metaverse má potenciál pomoci odemknout přístup k novým, kreativním, sociálním a ekonomickým příležitostem. A Evropané ho budou tvarovat hned o začátku,“ uvedl Facebook. Někteří kritici se domnívají, že pozornost zaměřená na metaverse je ve skutečnosti snahou zahladit skandály společnosti z uplynulých měsíců.

Ford investuje v Británii do elektromobilů

Americká automobilka Ford Motor investuje 316 milionů dolarů do výroby elektromobilů v existující továrně nedaleko Liverpoolu. Oznámení souvisí se slibem podpory od britské vlády, uvedla agentura Bloomberg. Od roku 2024 by měla být na místě zahájena výroba komponentů do elektroaut, která postupně nahradí produkci převodovek do aut se spalovacími motory.

Provoz má v současnosti zhruba pětistovku zaměstnanců a Ford slibuje, že jejich počet zůstane i do budoucna na této úrovni. Automobilka už dříve uvedla, že bude do roku 2030 prodávat v Evropě jen elektroauta, a oznámila miliardovou investici do továrny v Německu.

Tweet dne

Dvě stovky „neznámých mužů“, mluvících jazykem, který zněl jako ruština, zablokovaly nejdůležitější misí OBSE v Evropě. Reagoval na to někdo?

Novinář Frankfurter Allgemeine Zeitung Gerhard Gnauck je znepokojen děním na východě Ukrajiny, kde Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) oznámila, že pozastavila z bezpečnostních důvodů svou monitorovací misi. Důvodem byly sobotní protesty před jejím sídlem v Doněcku.

Stane se dnes

  • Ministři zahraničí zemí Evropské unie budou jednat mimo jiné o vývoji na Blízkém východě a v Afghánistánu.
  • Svobodná demokratická strana (FDP) by měla formálně schválit mandát k zahájení koaličních jednání o budoucí německé vládě.
  • Americký výrobce elektroniky Apple uspořádá prezentaci, spekuluje se o nových verzích laptopů MacBook, počítačů Mac Mini či sluchátek AirPods.
  • Budou zveřejněny statistiky o vývoji průmyslové výroby v USA za měsíc září.